Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Presentació de l’audiovisual ‘El Racó de Toldrà’ a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

El passat divendres 16 de novembre hi va haver la presentació de l’audiovisual “El Racó de Toldrà” a la Biblioteca Armand Cardona, a càrrec de Raimon Moreno de la Federació Catalana de Fotografia, la comissaria de l’Any Toldrà, Maria Lluïsa Muntada i la regidora de cultura, Marijó Riba.

Enguany es commemora el 50è aniversari de la mort del músic vilanoví Eduard Toldrà, l’Any Toldrà. Aprofitant l’efemèride s’ha fet una crida per ampliar el fons de Toldrà digitalitzant fotografies de col·leccions privades, assolint aquesta fita amb uns 80 exemplars.

La Federació Catalana de Fotografia amb la col·laboració de Xavier Albertí, la Família Ribas i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ha creat un audiovisual de 10 minuts on es repassa la vida de Toldrà en unes 100 fotografies. S’ha estructurat partint en diferents blocs: infantesa, família, família a Cantallops, formació com a violinista i intèrpret, director, amics i retrats. El muntatge s’ha acompanyat amb el segon moviment de Vistes al mar del mateix Toldrà.

L’acte va comptar amb la intervenció musical dels alumnes de flauta travessera de l’Escola Municipal de Música Mestre Montserrat, dirigits per Meritxell Carbonell, amb col·laboració de l’aula de contrabaix del professor Esteve Colomés, tocant unes peces d’Eduard Toldrà arranjades especialment per a l’ocasió.

L’audiovisual també es podrà veure des d’un sofà de la Biblioteca, el Racó de Toldrà, fins el 15 de desembre, gràcies a la col·laboració de les botigues Los Encantes i Europa imatge i so.

Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 7 d’abril de 1895 – Barcelona, 31 de maig de 1962) ha estat una de les figures més importants de la música catalana de la primera meitat del segle XX. Compositor i violinista, va desenvolupar la seva carrera arreu d’Europa sense perdre mai la predilecció que sentia per Catalunya, on ocupava el càrrec de director titular de l’Orquestra Municipal de Barcelona.

Maria Lluïsa Muntada, soprano i estudiosa de la figura d’Eduard Toldrà, és la comissaria d’aquesta commemoració. Sota la seva direcció s’han organitzat al llarg de l’any diverses activitats que estan obertes a les institucions culturals de tots els àmbits i als centres educatius de la ciutat; una programació que s’ha mogut entorn a dos eixos principals: Eduard Toldrà l’home i Eduard Toldrà l’artista i que es pot consultar en el següent enllaç: Any Toldrà.

Aquestes activitats es complementen amb la reposició, entre el 26 de novembre i el 15 de desembre, de l’exposició Eduard Toldrà, músic. Aquesta mostra recorre amb una pinzellada ràpida la trajectòria artística d’Eduard Toldrà com a violinista, compositor, director i mestre. Amb la col·laboració de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Tot això s’acompanya amb la guia de lectura Eduard Toldrà que les biblioteques de la ciutat varen publicar durant el mes de maig i que recull els documents, tant llibres com CDs, existents a les dues biblioteques de la ciutat al voltant d’aquest músic, i amb la playlist Eduard Toldrà – Selecció musical, amb una selecció de les principals peces de l’artista.

Us deixem amb un vídeo commemoratiu realitzat per Onda Cero Vilanova.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari