Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La llibreria’ de Penelope Fitzgerald

portadesL’adaptació cinematogràfica de La llibreria de l’autora britànica Penélope Fitzgerald va guanyar ahir els Premis Goya a la Millor Pel·lícula, Millor Guió Adaptat i Millor Direcció per Isabel Coixet.

Coincidint amb l’adaptació de la novel·la, l’Editorial Impedimenta ha publicat la novel·la traduïda al català per primera vegada.

La pel·lícula està rodada en anglès i protagonitzada pels actors britànics Emily Mortimer, Patricia Clarkson i Bill Nighy.

La llibreria narra la història de Florence Green, una dona emprenedora que decideix obrir una petita llibreria en un poblet de Suffolk. Si bé, en un principi, la idea sembla molt estimulant, Florence de seguida troba l’oposició de les forces vives del poble que, de manera educada però implacable, comencen a acorralar-la perquè renunciï als seus propòsits.

Un sabotatge que culminarà amb el terratrèmol, subtil però devastador, provocat pels seus veïns quan decideix vendre la polèmica edició de l’Olympia Press de Lolita, de Nabokov.

penelope_fitzgeral_2720444bPenelope Fitzgerald, l’autora de la novel·la tenia seixanta-un anys quan va començar a escriure aquesta novel·la. A les seves pàgines, l’autora rememora una etapa de la seva vida esdevinguda vint anys enrere, quan les circumstàncies la van obligar a establir-se, juntament amb els seus tres fills petits, en un recòndit poble costaner.

Mentre el seu marit, Desmond, un advocat sense molt èxit, es veia obligat a passar els dies laborables a Londres per motius de treball, ella va trobar una ocupació a temps parcial en una llibreria local, Sole Bay Books.

Fitzgerald, de soltera Knox, va néixer l’any 1916. Filla de l’editor de la revista Punch, Edmund Knox, va formar-se en escoles cares d’Oxford. El 1941 es va casar amb Desmond Fitzgerald, amb qui va tenir tres fills. Durant uns anys, va viure en una casa flotant del Tàmesi que temps després va naufragar.

Autora tardana, va publicar el seu primer llibre l’any 1975, amb cinquanta-vuit anys. El 1977 publicà la seva primera novel·la, The Golden Child. Amb La llibreria (1978) va ser finalista del Booker Prize, premi que va aconseguir amb A la deriva (1979).

Un any més tard, va escriure Human Voices (1980) i després At Freddie’s (1982). A partir de llavors, Fitzgerald es va decantar per la novel·la que revela fets i esdeveniments passats, doncs deia que ja estava cansada d’escriure sobre ella mateixa.

A l’espera que editin el DVD, a l’#espaicinema trobareu altres pel·lícules d’Isabel Coixet.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari