Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Estiu 1993′ de Carla Simón i altres pel·lícules sobre la SIDA

estiu_1993_verano_1993-275570297-largeAvui us presentem com a novetat l’òpera prima de la Carla Simón, Estiu 1993.

“I tu per què no plores?”, li pregunta un nen a la Frida a l’inici de la pel·lícula, mentre juguen a 1,2,3 pica paret la nit de Sant Joan. La nena no respon. Poc després esbrinem que la seva mare acaba de morir i ella ha de marxar a viure amb els seus tiets a una masia a prop de Girona.

La Frida és la protagonista de la pel·lícula, però també és Carla Simón, la directora del film, ja que relata la seva pròpia història quan als 6 anys, després de perdre la mare i quedar-se òrfena, va anar a viure amb els tiets i la cosina, que a partir d’aleshores passarien a ser pares i germana.

La pel·lícula ens explica com la Frida s’ha d’adaptar a aquesta nova situació, encaixar en una nova família i en un nou entorn tan diferent de la seva vida a Barcelona i també com acceptar la mort de la seva mare.

Estiu 1993 va guanyar el Premi a la Millor Òpera Prima i el Gran Premi del Jurat al Festival de Berlín, la Biznaga d’Or al Festival de Màlaga i ha estat la pel·lícula seleccionada per representar Espanya a la pròxima edició dels Premis Òscar.

Carla Simón (Barcelona, 1986) es va graduar en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona en 2009, va cursar el Master en TV de Qualitat i Innovació que organitza Televisió de Catalunya el 2010 i el Master of Arts en la London Film School (beca de postgrau d’Obra Social “la Caixa”). A Londres va dirigir el documental Born Positive i el curtmetratge de ficció Lipstick.

img_astrid_20170627-141132_imagenes_lv_terceros_verano1-kptD--656x369@LaVanguardia-Web

Durant tot el film hi ha una paraula que, sense arribar a pronunciar-se mai, està molt present, SIDA, doncs els pares de la Carla Simón van morir d’aquesta malaltia i ella no ho va saber fins que no va tenir 12 anys.

Al llarg de la pel·lícula hi ha diverses escenes subtils que demostren com aquesta malaltia era, i encara continua sent, un tabú, com per exemple quan la Frida pren mal mentre juga, es veu com la mare d’una altra nena entra en pànic i després també la mare-tieta de la Frida es posa uns guants per curar-la.

aids-cinema

Tot i que el tema de la SIDA és només un petit apunt a la pel·lícula, volem recomanar-la avui, dia 1 de desembre, que es commemora el Dia Internacional de la SIDA, per conscienciar i donar visibilitat a aquesta malaltia que encara fa estralls a algunes parts del món i per la qual encara no hi ha una cura.

Des que la malaltia es va començar a conèixer l’any 1981 el cinema ha fet referència a la SIDA i per això us hem preparat una selecció de pel·lícules que parlen sobre ella i que podreu trobar a l’espai cinema.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari