Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Tardor de sèries: Els Joves

81XcxNqXOWL._SY445_Ara que ja som a la tardor, una nova temporada de sèries comença a la televisió. A la Biblioteca Armand Cardona també ens afegim a aquesta estrena i cada quinze dies podreu trobar com a novetats a l’espai de cinema alguna nova sèrie.

Aquesta setmana us presentem un clàssic, la sèrie britànica Els Joves.

Els Joves és una comèdia de situació que es va començar a emetre a la BBC el 9 de novembre de 1982, ara fa 35 anys. El seu darrer capítol es va emetre el 19 de juny de 1984.

Els Joves, en anglès The Young Ones, deu el seu títol a una cançó de Cliff Richard que sonava a l’inici de cada capítol.

El programa combinava l’estil tradicional de les sitcoms amb la violenta astracanada, els canvis d’argument més incongruents i el surrealisme. Aquests estils es combinaven amb les actituds de classe baixa i mitjana-baixa del creixent boom de la comèdia alternativa dels ‘80, en el qual tots els actors havien participat.

La sèrie gira al voltant de quatre estudiants de la universitat Scumbag (literalment ‘bossa de porqueria’) que comparteixen una casa: el violent rocker punk Vyvyan (Adrian Edmondson), el presumptuós anarquista Rick (Rik Mayall), el sofert hippie Neil (Nigel Planer) i el misteriós i diminut Mike (Christopher Ryan). També hi actuava Alexei Sayle interpretant alhora el propietari del pis i diversos altres personatges.

El seu humor anàrquic i poc convencional va ajudar a portar la comèdia alternativa a la televisió als anys 80 i va convertir en noms coneguts els seus actors i guionistes.

Poc després, el programa va ser emès a MTV, sent un dels primers programes no musicals emesos per aquesta cadena en els seus inicis.

Perfecte reflex de les subcultures juvenils del moment, Els Joves també amagava una crítica àcida a l’Anglaterra de Margaret Thatcher, tan odiada pel Rick. A més, feia una aposta aleshores tan insòlita com la de filtrar l’aparició d’un grup de música al mig de cada capítol, i en alguns dels seus episdois hi van participar grups new wave i rock de l’època, com Madness, The Damned, Motörhead i Dexys Midnight Runners entre d’altres.

També hi van fer aparicions especials alguns grans actors britànics.

Els actors d’Els joves tornarien a coincidir en projectes com Bad news, Filthy Rich & Catflap o Bottom (Salut i peles). Però, tot i que només van ser dues temporades de tan sols sis capítols cadascuna, va ser amb Els joves que van protagonitzar una sèrie de veritable culte, també a Catalunya, ja que va tenir un gran impacte quan es va emetre a TV3.

Us deixem amb el tall on en Neil li escriu una carta al director del banc per tenir més diners.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari