Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


’45 cerebros y 1 corazón’ de Maria Arnal i Marcel Bagés

arnalAquesta setmana a l’espai música trobem com a novetat 45 cerebros y un corazón (Fina Estampa, 2017) el primer àlbum del duo format per la Maria Arnal i el Marcel Bagés. L’origen del duo cal anar a buscar-ho en el col·lectiu Compartir Dóna Gustet, compromès amb el popular i les preocupacions de la gent.

L’agost del 2015 al municipi de La Pedraja (Burgos) es va descobrir una fossa comuna d’assassinats per les forces franquistes en 1936. El més impactant és que en aquesta fossa es van conservar, intactes, 45 cervells i un cor. A la vocalista de Badalona i el guitarrista de Flix, aquesta notícia els va impressionar tant que van decidir titular així el seu disc de debut.

I entorn la memòria històrica d’esquerres i la dignificació dels vençuts (de la Guerra Civil, del sistema capitalista) es vertebra aquest àlbum. El record com a reivindicació, però també alè per als exclosos d’avui.

Les cançons que conformen aquest disc tan aviat sonen com una carícia com giren i et sonen com un cop de puny i barrejen exquisidament el folklore de la terra, amb el pop galàctic de Sisa, la cançó d’autor d’Ovidi Montllor i picades d’ullet a sons més actuals al The xx, tot comandat per la guitarra excelsa de Marcel i la increïble veu de la Maria.

Maria-Arnal-1012x675

Explica la llegenda que al disc d’or enviat a l’espai per Carl Sagan a la sonda Voyager estan els batecs del cor d’Ann Druyan, la directora creativa del projecte, de la qual Sagan es va enamorar mentre preparaven l’enregistrament amb les imatges i cançons de la terra que enviarien a l’infinit.

Aquesta podria ben ser la base de ‘Tu que vienes a rondarme’, el primer single de l’àlbum que inclou un sample de la sonda espacial, al costat d’una cançó íntima i amorosa que parla de perifèries, estels antics i gessamins.

Maria Arnal i Marcel Bagés han realitzat un recorregut acurat, tendre i compromès per arribar fins aquí. El duo va passar primer pels EPS en català, Remescles, Acoples i Melismes i Verbena, que en quatre i cinc cançons respectivament recuperava les músiques de tradició oral de la Península, amb un objectiu molt clar, que continua en aquest treball: la memòria com a espai i bé comú.

A l’àlbum també s’inclouen noves preses de ‘Ball del vetllatori’, ja inclosa en el seu primer EP, o ‘A la vida’ (Ovidi Montllor), versionada en el segon, es combinen amb noves aventures com l’adaptació del poema de Joan Brossa ‘La gent no s’adona del poder que te…’ o una magnètica ‘Desmemoria’.

Us deixem amb l’interpretació en directe de ‘A la vida’ a Enderrock TV.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari