Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: NOVETATS

Selecció de novetats – març

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de març i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

 

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre No es lo mismo ser zorro que zorra. d’Emer O’Toole. Ser dona és, en gran mesura, un paper que cal interpretar. Els estereotips de gènere segueixen molt arrelats a la nostra societat, però l’autora s’ha proposat reescriure la realitat i canviar les regles de gènere, alhora que ens mostra com i per què hem de participar.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Individus com nosaltres, de Ferran Torrent. Comença el 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canviï com no ho ha fet en dècades… però la gent que viu contra corrent ni vol ni pot deixar de fer-ho. Marc Sendra prepara una novel·la sobre un atracament històric comès en ple centre de la ciutat.

A la secció infantil us presentem el llibre No llegiré aquest llibre, de Julve & Copons. En Juls no vol llegir el llibre que li ha donat la seva mestra. De molt mal humor, comença a llegir i, a mesura que avança la lectura, critica tot el que li molesta del llibre. No para de queixar-se fins que la Lia, la protagonista del llibre que llegeix, surt del paper i li diu quatre coses. Quin caràcter!

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem El informe de Brodeck, de Manu Larcenet. Brodeck, que recentment ha sortit d’un camp de concentració, torna al seu poble, prop de la frontera amb Alemanya. Una nit arriba a l’hostal quan els homes del poble acaben de cometre un brutal assassinat. Se li obliga a escriure llavors un «informe» sobre el succés amb la idea que se’ls «comprengui i perdoni».

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Everything Now, d’Arcade Fire. El cinquè àlbum dels canadencs Arcade Fire és un disc que pot ser degustat de cap a fi, sense necessitat de saltar cançons que resulten una autèntica tortura i trenquen el ritme de l’àlbum. Un disc molt més lleuger que els anteriors i amb un grapat de cançons que atresoren evidents punts d’ancoratge melòdic amb qui l’escolta.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula La La Land, de Damien Chazelle. Mia, una jove aspirant a actriu que treballa com a cambrera mentre acudeix a càstings, i Sebastian, un pianista de jazz que es guanya la vida tocant en sòrdids tuguris, s’enamoren, però la seva gran ambició per arribar al cim en les seves carreres artístiques amenaça amb separar-los.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de març de 2018.

No hi ha comentaris

Cinema de dones

la-alfombra-roja-de-los-premios-gaudi-2018_2f428899_945x527

Comencem una setmana marcada per la celebració del dia de la dona treballadora, en un any especialment reivindicatiu, amb una vaga feminista de caràcter internacional convocada pel mateix dia 8.

Un dels sectors on s’està reivindicant darrerament la posició de la dona és al cinema. Campanyes contra l’assetjament sexual amb el lema #metoo, donades a conèixer a totes les entregues de premis internacionals, la campanya #MésMujeres als Premis Goya o  #lesdonessomaqui als Premis Gaudí, han donat a conèixer els problemes que viuen les dones que es dediquen o volen dedicar al setè art.

Per això, a la Biblioteca hem preparat a l’#espaicinema una selecció de novetats cinematogràfiques realitzades per dones de països i estils molt diferents.

odiseaLa odisea de Alice de Lucie Borleteau.

Alice s’embarca en un vaixell de càrrega anomenat Fidelio. Aquest nom no és casual, Fidelio és l’única òpera de Beethoven, protagonitzada per una dona que es feia passar per home per rescatar al seu estimat de la presó.

També Alice és una dona que, treballant en un vaixell en el qual la resta de la tripulació són homes, decideix viure i gaudir de la seva sexualitat com un més.

 

les_amigues_de_l_agata-479358086-largeLes amigues de l’Àgata de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen.

La pel·lícula és el retrat d’un grup de noies de vint anys realitzat a través de la mirada de l’Àgata durant el seu primer any de carrera.

Des de la seva vida a Barcelona fins a un viatge a la Costa Brava, en el que sentirà com es transforma el seu món en comú amb les amigues d’infància: la Carla, l’Ari i la Mar.

 

porvenirEl Porvenir de Mia Hansen-Love.

Nathalie és una professora de filosofia que fa classes en un institut de París. El seu treball li entusiasma i reparteix el seu temps entre els seus alumnes i la seva família, amb els seus fills, ja adults, i la seva mare alguna cosa senil. Un dia el seu marit l’informa que l’abandona per una altra dona. Aquest serà solament el primer d’una sèrie de grans canvis que obligaran a Nathalie a reinventar la seva vida d’un dia per a un altre.

 

crudoCrudo de Julia Ducournau.

Justine viu en una família on tots són veterinaris i vegetarians. És una estudiant brillant, però en ingressar en la facultat de veterinària descobreix un món decadent, despietat i perillosament seductor. Durant la primera setmana, obsessionada per encaixar amb els seus companys de classe, s’allunya dels principis que li han inculcat la seva família, i menja carn crua per primera vegada. Les conseqüències no triguen a arribar, i la jove començarà a desvetllar la seva veritable naturalesa.

 

bar baharBar Bahar de Maysaloun Hamoud.

Salma, Laila i Nur, tres dones palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv, intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure una vida de llibertat a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat s’adonaran que una relació escollida per elles no és alguna cosa fàcilment assolible.

 

americanAmerican Honey d’Andrea Arnold.

Star , una noia adolescent, deixa a la seva disfuncional família per unir-se a un equip de venda de subscripcions de revistes, que recorre, venent porta a porta, el medioest nord-americà. Ràpidament se sent a gust en aquest grup de joves, al qual també pertany Jake i adopta el seu estil de vida, entre vetllades banyades en alcohol, petits delictes i històries d’amor…

 

Finalment, malgrat que els creadors i realitzadors de la sèrie són homes, no podem deixar de destacar Big Little Lies, la mini-sèrie de l’HBO que ha monopolitzat tots els premis televisius de la temporada.

Big Little Lies parla d’un grup de dones privigiliades, que viuen vides de luxe i aparentment perfectes a Monterrey, un poble al Nord de Califòrnia, però que en realitat amaguen molts secrets.

Aquests secrets comencen a veure la llum amb l’arribada al poble i a l’escola local de la Jane i el seu fill Ziggy. Una mare soltera i sense feina, que busca una vida millor i que amaga un trauma del seu passat. Jane entra al cercle de la Celeste, una advocada que va deixar la seva exitosa carrera per criar els seus bessons, i la Madeline, casada amb un emprenedor de Silicon Valley, amb dues filles i amb una relació complicada amb el seu exmarit Nathan i l’Abigail, la filla adolescent que comparteixen.

En definitiva, un compendi de pel·lícules que no només tenen dones darrere la càmera, sinó al davant, protagonitzant històries plenes de sororitat, aquesta paraula que s’ha posat tan de moda darrerament però què té molta importància a les històries que us presentem.

No hi ha comentaris

Perles cultivades

«El que busco, el que necessito ja urgentment, és trobar models, més d’un si pot ser, de bondat total, pura, desinteressada, no contaminada, d’on treure elements comuns que permetin definir un personatge netament bo, per estudiar la possibilitat que la bondat sigui programada».

portadaEl proper dimecres 7 de març a les 7 de la tarda a la llibreria Llorens de Vilanova l’escriptora Mercè Foradada, farà l’acte de presentació de la seva darrera novel·la, Perles cultivades. A l’acte hi assistiran el també escriptor Sixte Moral i Francesc Gil-Lluch (de l’editorial Saldonar).

A la psicòloga Lluïsa Jubany li fallen les bases del món que coneix. Per recuperar el sentit de la vida freqüenta un grup que investiga la repercussió de la intel·ligència artificial en el futur pròxim, el Trans de Gràcia, des d’on emprèn una investigació per intentar determinar l’abast de la bondat i si aquesta és programable.
Desanimada i en plena crisi personal, entra en contacte amb membres d’una ONG, deixa temporalment la feina a l’hospital barceloní on treballa, i el seu periple la porta al camp de Zaatari, a Jordània, on milers de sirians proven de sobreviure fugint de la devastació del seu país.
A partir del contacte amb membres d’ONGs i amb les persones que han fugit del seu país, tot d’enigmes relacionats amb la naturalesa humana sortiran a la superfície, i faran que la protagonista s’interrogui sobre el lloc que cadascú ocupa al món. No tot és tan senzill com podria semblar, però, i les contradiccions fan forat en cadascun dels personatges de la novel·la.

Mercè Foradada explora a Perles cultivades un tema literari que dona molt de joc: la bondat. Existeix, en realitat, la bondat? Per contestarMercè_Foradada_i_Morillo aquest interrogant, la protagonista crea un discurs, fet a partir de l’elaboració de l’experiència més personal i també d’una altra de més tràgica, l’autèntica vergonya de l’Europa que es deshumanitza quan mira cap a una altra banda quan els refugiats de Síria truquen a la seva porta. Enmig d’aquest conflicte, ètic i humà, caldrà veure què són les «perles cultivades».

Mercè Foradada i Morillo (Barcelona, 1947) viu a Vilanova i la Geltrú. Llicenciada en Filologia Catalana, ha exercit com a docent en diversos instituts i escoles. És l’escriptora #Decapçalera d’aquesta biblioteca, i dirigeix el seu Club de Lectura per adults. A la Xarxa Municipal de Biblioteques de la ciutat podreu trobar totes aquestes obres seves.

No hi ha comentaris

Europa en la Edad Media

portadaAvui us proposem com a novetat el llibre de història Europa en la Edad Media, de Chris Wickham. L’obra és un revelador recorregut sobre els canvis experimentats per Europa al llarg del mil·lenni que abasta l’Edat Mitjana, des de la crisi de l’Imperi romà fins a l’aparició de la Reforma protestant.

Un estudi exhaustiu, detallat, minuciós, que analitza totes les claus i elements per oferir una nova perspectiva d’una època històrica en què Europa va adquirir ja “la complexa forma que ha conservat des d’aleshores, i en ella es podia reconèixer, sota un o un altre perfil, a la major part dels estats independents dels nostres dies”.

L’autor ens proposa un viatge diferent, una anàlisi que no se centra en els resultats de la transformació, sinó en les causes, orígens i processos d’aquests canvis. Detenint-se en els diferents punts d’inflexió que van marcar aquests segles, Chris Wickham es desmarca d’estudis i interpretacions tòpiques i comuns, per oferir una nova visió que abasta els aspectes polítics, econòmics, culturals, socials i religiosos, una visió àmplia i completa, que ens ofereix una perspectiva diferent a la que estem acostumats.

fotos

Chris Wickham, professor de la Universitat d’Oxford i una de les figures més destacades del medievalisme actual, ens ofereix una nova visió del mil·lenni que va transcórrer entre la crisi de l’Imperi romà i l’aparició de la Reforma protestant. Una interpretació que segueix el desenvolupament dels grans canvis: les reformes de Carlemany, l’expansió del Cristianisme, la revolució feudal, la pugna de les heretgies, el fracàs de l’Imperi bizantí, la reconstrucció dels estats en la Baixa Edat Mitjana, la devastació de la Pesta negra …

Un llibre en el qual els esdeveniments polítics, l’evolució econòmica i els corrents culturals es combinen per donar sentit a aquests canvis i mostrar-nos la forma en què van incidir en les vides dels europeus. Wickham va en aquest llibre més enllà de la síntesi dels coneixements actuals, per oferir-nos una nova interpretació que combat els tòpics establerts i ens proposa una nova valoració de l’Edat Mitjana.

 

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres sobre la història d’Europa.

No hi ha comentaris

La confabulació dels irresponsables

A la biblioteca Armand Cardona Torrandell aquest divendres 2 de març a les 19 h, el periodista vilanoví Maiol Roger ens farà la presentació del llibre “La confabulació dels irresponsables”, amb la presència del propi autor, el també periodista Jordi Amat.

confabulació“La confabulació dels irresponsables”, un document sempre excel·lentment informat, reflecteix el fracàs d’una operació política de gran envergadura –la reforma de l’Estatut, captiva des del començament de populismes i nacionalismes, tacticismes i partidismes– que ha desembocat en la crisi institucional més profunda des de la Transició. Més enllà de relats interessats, tal vegada es pot descriure el procés com una suma d’irresponsabilitats.

Analitza la tensió entre Catalunya i Espanya dels darrers anys i per això es remunta a l’aprovació de la Constitució el 1978 i la definició que s’hi feia del Tribunal Constitucional.
Molt abans de l’aplicació de l’article 155, del referèndum de l’1 d’octubre i de les manifestacions, hi va haver la reforma de l’Estatut que va impulsar Pasqual Maragall i que va inaugurar un llarg procés encara obert.

A la secció de novetats de la biblioteca d’aquesta quinzena també podreu trobar una altra obra de Jordi Amat, Com una pàtria. Vida de Josep Benet (Premi Octavi Pellissa).

portada_com-una-patria

La vida de Josep Benet (1920-2008) és la història d’un país que lluitava per reconstruir la seva identitat després de la derrota de la Guerra Civil. Si algun activista va tenir la fortalesa i la tenacitat per recórrer tota la paràbola de l’antifranquisme democràtic va ser ell. En relació amb els principals homes de lletres del seu temps –de Josep Pla a Joan Sales o de Joan Fuster a Josep Maria de Sagarra– i col·laborant amb els nous líders del nacionalisme de postguerra –de Fèlix Millet a Jordi Pujol, de Jaume Vicens Vives a l’abat Escarré–, aquest polític i intel·lectual va ser un motor de la societat civil i un dels seus protagonistes més destacats al llarg de la segona meitat del segle XX.

Ja fos a la resistència o a l’Assemblea de Catalunya, defensant figures de l’oposició davant de consells de guerra o organitzant les Festes de l’Entronització de Montserrat, Josep Benet va esdevenir una peça clau del catalanisme d’esquerres durant la Transició i es va enfrontar amb contundència a Josep Tarradellas.

Jordi_Amat_FustéAquesta biografia, basada en centenars de documents inèdits, explica les fites i les vicissituds de la seva lluita, i descobreix els rostres d’un personatge complex que va ocultar molts secrets i va ser reconegut com un símbol transversal.

Jordi Amat Fusté, nascut a Barcelona el 1978, és filòleg i escriptor. Especialitzat en les relacions entre cultura i política al llarg del segle XX, ha publicat, entre altres, “Els laberints de la llibertat. Vida de Ramon Trias Fargas” (Premi Gaziel de Biografies i Memòries), i els assajos “Las voces del dialogo”, “El llarg procés” i “La primavera de Munich” (Premi Comillas). Actualment també col·labora amb el diari La Vanguardia.

No hi ha comentaris

Aquell d’allà no sóc jo

El proppassat dilluns dia 19 el Club de Lectura de Ciència Ficció es va reunir, i ens comenta Victoria Ortiz, responsable del club de lectura de Ciència Ficció, que s’introduïren a l’univers “Corvovers” de Marc Pastor, a través de la seva obra Farishtaportada
Segons ens explica, Marc Pastor crea un univers on viure a cadascun dels seus llibres, que es poden llegir independentment però amb gestos de complicitat amb la resta de la seva obra. Aquest gest pot ser un personatge, una situació, escenaris d’altres llibres i que fins i tot pot canviar el final d’una altra obra.
Qui és Farishta? És la protagonista, una noia jove, que de vegades ens sorprèn per la seva maduresa. Amb ella recorrerem el camí d’aquestes prop de 500 pàgines i ens fan viatjar a través d’aventures, fantasia i creixement personal, situant-se en una illa, escenari significatiu, present a un altre dels seus llibres, BIOSKO.
De què ens parla aquest llibre? De la soledat, de l’arrelament, dels orígens, de les relacions pares-fills, de què seríem capaços de fer per un fill, de l’adopció, de clons, de viatges en el temps, de plagues …
“Tots necessitem saber d’on venim per poder avançar”. Aquesta frase reflecteix un dels grans temes d’aquesta història. Està estructurada en tres grans parts, escrita en forma de diari introduint diaris, informes, notes, etc, amb diferents textures, colors de les pàgines, tipografies i plena de referències musicals que ens van arribant de la mà dels protagonistes i que és un mitjà de comunicació entre ells.
“És millor que no sàpigues res del teu futur, o no podràs escapar d’ell”. Els viatges en el temps, el gran tema, un temps no lineal explicat pel continuum de les seves pròpies lleis, on no es pot modificar més que petits detalls del passat i s’ha de complir la resistència, la coherència i la proporció.
Un llibre que va començar a escriure el mateix dia que va néixer el seu fill i que comença amb una frase d’un diari trobat en un cadàver “crec que aquest any serà un bon any”

Per a la propera sessió del club, el 12 de març de 2018, el llibre que s’ha triat és “Aquell d’allà no sóc jo”, de Pau Escribano.

L’obra: Aquell d’allà no sóc jo
portadaSom en un futur proper no especificat, potser al final del segle XXI. El Marc Garcia és un pilot d’avions a l’atur que viu a Barcelona. L’invent de la teletransportació ha deixat pràcticament obsolet l’ús dels avions, i els aeroports s’han anat convertint en teleports.
Això és un invent de la World Teleport Company presidida per un sonat anomenat Albert Grey. Aparentment tot és molt xulo per la senzilla raó de que ara ets aquí i a l’instant ets a Nova York. Només té un petit (gran!) defecte… però no us l’explicarem.
Vidu, el Marc té una filla única, la Carla, amb qui manté una relació complicada i distant. La noia viu a Nova York i ell és a punt d’instal·lar-se amb ella perquè ja no es pot ni pagar el lloguer. Utilitzarà la teletransportació per primera vegada, cosa que li fa pànic.
Però en l’operació alguna cosa surt malament i el Marc es veu immers en una aventura frenètica en què hi ha implicada la principal empresa que controla el sistema de la teletransportació, la World Teleport Company (WTC).
La novel·la s’estructura en tres blocs, que són els tres dies en què passa l’acció, més un epíleg final. En Marc viurà tres dies d’autèntica bogeria, en què s’haurà de desempallegar de totes les seves pors, recórrer fins a tot a la violència extrema per defensar la seva família i despullar un secret que pot suposar una sacsejada a nivell mundial.
Pau Escribano construeix un relat força cinematogràfic en la seva concepció i plasmació narrativa, amb capítols curts. La novel·la té ritme, acció, persecucions i girs argumentals constants que sorprenen i mantenen l’atenció del lector. Vibrant, àgil i dinàmica que es llegeix pràcticament en una tarda. Com a obra primerenca, és fogosa i sorprenent.

L’autor: Pau Escribano
Pau Escribano és un jove nascut a Vilanovapau escribano i la Geltrú (1981), llicenciat en Comunicació Audiovisual.
Té 36 anys i ha dirigit ‘Crackòvia’, el programa de Televisió de Catalunya líder d’audiència indiscutible en la seva franja dels dilluns a la nit.
Pau Escribano és un periodista que ha fet ràdio, televisió, s’ha atrevit amb els curtmetratges i, darrerament, fins i tot ha col·laborat amb un espectacle teatral.
Aquest currículum tan farcit va començar als 17 anys a Canal Blau FM. El seu estil va agradar i van passar a col·laborar al ‘Fent amics’ de TV3, on enviaven idees. També van col·laborar regularment al programa de ràdio ‘El Terrat’ i van presentar-ne una edició estival. El següent pas va ser al programa ‘A pèl tour’, de TV3 junt amb Carles Sánchez. Tot seguit va ser guionista de ”Una altra cosa’. Volia ser director de cine. Com el 99 per cent de la gent que ha fet comunicació audiovisual.
La seva primera experiència com a director va arribar durant dos anys al late show de Localia. Quan el programa va acabar, ‘Polònia’ el va fitxar com a guionista. Des de la seva segona temporada dirigeix ‘Crackòvia’, un dels èxits més consolidats de la programació de TV3.
Ha dirigit un curtmetratge amb Sergi López com a actor i també ha escrit part de les cançons del musical ‘La família irreal’, o “Dins la cova”. També són seus els curtmetratges: “Primer Contacte” i “L’Encenedor Quàntic”. El primer sobre un astronauta i el segon sobre un noi que viatja des del futur.
I en literatura: “Aquell d’allà no sóc jo” = un thriller futurista. I el seu denominador comú? La ciència ficció, el futur, l’univers i el sentit de l’humor.

No hi ha comentaris

La república

Avui us presentem com a novetat la novel·la La república, del jove escriptor holandès Joost de Vries.

portadaUna comèdia d’embolics amb professors que fan d’espies? Una novel·la sobre les complexes rela­cions mestre-deixeble? Una reflexió sobre l’amor, l’amistat i la gelosia? Una provocació que indaga en els límits de l’humor? Un joc literari erudit i pop carregat de pèrfida ironia? Un toc d’alerta sobre el neofeixisme? Tot això i molt més forma part de La república, que arrenca amb la mort de Josip Brik, carismàtic professor universitari expert en Hitler. El seu deixeble i col·laborador Friso de Vos maniobra per convertir-se’n en hereu oficial enmig d’una crisi sentimental i una lluita a mata-degolla amb un rival, Philip de Vries, que, aprofitant una convalescència d’en Friso, s’apropia del paper de delfí.

A les pàgines d’aquesta singular novel·la de campus hi apareixen una revista acadèmica consagrada a publicar reportatges sobre Hitler, un viatge a Xile a la recerca de persones batejades amb el cognom del dictador, un congrés titulat End of History al qual assisteix Geert Wilders, un Front d’Alliberament del Braç Dret que pretén abolir la càrrega ideològica de la salutació nazi, un col·leccionista entestat a localitzar una maqueta d’Albert Speer, uns antiquaris vienesos que conserven un gabinet secret ple de parafernàlia nazi…

Farsa esbojarrada i punyent, La república és una potent narració sobre l’ambició i l’engany i una lúcida meditació sobre la realitat i la ficció. És, també, la presentació en català d’una de les veus més estimulants de les lletres holandeses.

Joost de Vries joost de vries(Alkmaar, 1983) va estudiar Periodisme i Història a Utrecht i des de 2007 és redactor i crí­tic d’art al setmanari De Groene Amsterdammer. El 2010 va debutar com a escriptor amb la controvertida i aclamada Clausewitz, un thriller inspirat en l’obra de Harry Mulisch que va ser nominat als premis Anton Wachter i Selexyz Debut. La república, la seva segona novel·la, va ser candidata al BNG Nieuwe Literatuurprijs i el Libris Literatuurprijs, i va guanyar el Charlotte Köhler Stipendium i el Gouden Boekenuil. Ha generat una gran expectació internacional i s’ha traduït a onze idiomes.

logo departament cultura

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – febrer

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de febrer i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu el llibre El Fantasma del rey Leopoldo, de Adam Hochschild. A finals del segle XIX, quan les potències europees es repartien l’Àfrica a cop d’esquadra i cartabó, el rei Leopold II de Bèlgica portà a terme un brutal saqueig del territori que rodejava el riu Congo. Provocà la mort de deu milions de persones mentre cultivava, irònicament, la seva fama de monarca humanitari.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Professió del pare, de Sorj Chalandon. Quan a l’escola li demanen quina és la professió del seu pare, l’Émile vacil·la: ¿paracaigudista? ¿Espia? ¿Professor de judo? Aquestes són, potser, les profes-sions del seu pare. Inspirada en la pròpia infantesa l’autor relata com la fantasia del nen que va ser fou estalonada pels deliris patològics del seu pare.

A la secció infantil us presentem el còmic Escuela de frikis, de Gitty Daneshvari. A Theo, Madeliene, Lulu i Garrison els uneix només una cosa: cada un d’ells pateix alguna fòbia. I tots quatre acaben a ka misteriosa Escuela de Frikis, un lloc inaccessible i aïllat regentat per l’excèntrica Mrs. Wellington, maquilladíssima, amb perruca i envoltada de gats. El panorama no pot des més desolador.

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Naúfragos, de Laura Pérez. Dos llocs i dues èpoques diferents: el Madrid dels vuitanta, en plena ebullició, i la Barcelona de deu anys més tard, una ciutat igualment vibrant. Aquest còmic recrea la relació entre Alejandra i Julio en aquest espai urbà i poètic on s’entrellacen els somnis, l’amor i la incertesa.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Crack-up, de Fleet Foxes. Accentuant el vessant més líric del grup, aquest disc recorda als incompresos My Morning Jacket de “The Waterfall” quan la seva música no deslliga en tempesta, preferint una versió més ambiental i naturista de si mateixos, explorant sons folk i moderns com ho fan Woods i Villagers, bandes que han crescut en la rereguarda mentre ells respiraven aire pur.

Per últim, a la secció de cinema us presentem la sèrie de tv The Big Bang Theory (1a temporada). Leonard i Sheldon són dos cervells privilegiats que comparteixen pis. Els dos són doctors en Física però no saben com relacionar-se amb els altres, especialment amb les noies. Penny, una veïna nouvinguda, és el pol oposat als dos amics, de manera que la seva arribada altera la tranquil·la vida sentimental de Leonard i el desordre obsessiu-compulsiu de Sheldon.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de febrer de 2018.

No hi ha comentaris

Así se hacen las cosas, d’Oldrich Ruzicka, la novetat del mes de febrer de la Sala Infantil.

portadaL’Editoral Edelvives, emparant-se en la idea que la curiositat ens fa brillants, ha creat la col·lecció Ideaka, el nou projecte de llibres informatius que tenen per objectiu divulgar entre els lectors més joves el coneixement científic, social i artístic amb rigor per tal d’animar-los a descobrir el món i a aprofundir en el coneixement d’una manera lúdica a través de les il·lustracions, doncs tenim a les mans un llibre de gran format amb dobles pàgines desplegables molt visuals i amb quadernets que aporten informació addicional, clara i amena.

I a Así se hacen las cosas trobarem respostes a les preguntes relacionades amb objectes senzills i que formen part de la nostra vida quotidiana, com ara un llibre, un vas, una cullera, el pa, una cadira i una samarreta. Com es fan aquests objectes? Quina és la seva història? En què consisteix el seu procés de fabricació?foto

Sabíeu que el pa sense llevat es va fornejar per primera vegada fa onze mil anys a Grècia? I que el pa amb llevat va aparèixer fa sis mil anys? Sabeu que la primera cullera va ser de fusta però que ara està feta amb acer inoxidable i que n’hi ha per menjar sopa, per postres, per prendre el té, per menjar gelat, per servir salses i fins i tot per mesclar còctels?

 

Totes aquestes informacions i moltíssimes més dins d’Así se hacen las cosas!

No hi ha comentaris

La Companyia Catalana a Orient

portada

 

“Ara deixaré de parlar-vos de Carles de França1, que va buscant la gent que l’ha d’acompanyar a Sicília, i passaré a parlar-vos d’un home de gran valor, però d’origen humil, que pels seus grans mèrits ascendí, en molt poc de temps, molt més que cap altre home abans d’ell. I si vull parlar-ne és perquè les seves gestes, que podreu sentir de seguida, foren uns fets molt meravellosos i d’un valor excepcional, i totes s’atribuïren, com així ha de ser, al Casal d’Aragó. I una de les raons que m’han impulsat, almenys en part, a escriure aquest llibre són les grans meravelles que ell promogué i féu possibles, i les grans victòries que els catalans i els aragonesos han aconseguit en les terres gregues des que ell hi anà. I aquestes meravelles ningú no les podria explicar tan bé com jo, que a Sicília, en l’inici de la seva bona fortuna, era el seu procurador general, i vaig prendre part en totes les grans accions per mar i per terra que ell dugué a terme. Per aquesta raó heu de donar fe a les meves paraules.” Crònica de Ramon Muntaner.

 

El setembre de 1303, una tropa d’almogàvers catalans i aragonesos, dirigida per Roger de Flor, s’embarca a Sicília per rescatar l’Imperi bizantí, amenaçat pels turcs. Al cap de vuit anys, després de moltes vicissituds i massacres, els aventurers supervivents conquereixen el ducat d’Atenes i funden un estat català que dura gairebé vuitanta anys.

Aquesta és la història, certament inversemblant i tanmateix autèntica, que el llibre que us presentem avui, La Companyia Catalana a Orient, intenta resseguir amb els documents dels que la van comentar: des de Ramon Muntaner, que va formar part de la Companyia, fins a les fonts bizantines, llatines i sèrbies. Són veus que, al principi del segle XIV, ofereixen testimoni de la confrontació entre Orient i Occident a la Mediterrània, un xoc infinitament complex i perillós.

“Els fa invencibles llur sol aspecte i amb llurs propis cossosalmogaver confirmen les mutilacions de l’Hidra. Car ni aquestes ni la privació de membres conté sa embranzida, sinó que si els talles una mà combaten amb la que els queda, si els talles les dues lluiten amb els peus, no sentint la manca de membres sinó només no poder usar de sa destresa, (…). Fins a tal punt valoren en res morir en el combat i sortir amb el cos il·lès de la topada de les armes que moltes vegades consideren fins i tot aquesta sort com un ultratge en la seva impetuosa fúria, sense que res abasti a deturar-los…” Theodulus Monachus, monjo bizantí, escriptor i conseller de l’emperador bizantí Andrònic II Paleòleg, descrivint els almogàvers.

El llibre ha estat escrit per Robert i Agnes Vinas. Robert és historiador i paleògraf nord-català; s’ha especialitat en l’estudi dels templers, en l’obra de Jaume I el Conqueridor i en les cròniques catalanes. L’Agnes és professora agregada de Literatura Clàssica i ensenya literatura francesa, llatina i grega en un institut a Perpinyà. Per a la edició que us presentem avui els autors han comptat amb col·laboracions Josep Antoni Aguilar i Xavier Renedo per a l’adaptació al català modern dels textos de Ramon Muntaner, d’Eusebi Ayensa per a la traducció dels textos grecs i de Carme Plaza i Miquel-Lluís Muntané per a la tracció dels textos en francès.

 

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més obres sobre la Història de Catalunya, i en concret, aquestes que parlen dels Almogàvers.

logo departament cultura

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »