Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: NOVETATS

Història mundial de Catalunya

portadaAvui us presentem Història mundial de Catalunya. Es tracta d’un llibre de 124 capítols que s’aproxima als principals fets històrics del país ordenats cronològicament des de diverses vessants. El primer capítol data del 450.000 aC, amb la troballa de les primer homínid català a una cova de l’Aragó, i culmina el 27 d’octubre, amb la que titlla de “singular” declaració d’independència. Enmig, s’hi recullen efemèrides tan diverses com l’últim concert de Raimon, el 0-5 del Barça al Bernabeu l’any 1974 o moments de la Guerra Civil, passant pel Bulli i personalitats com Gaudí, Tarradellas i Cerdà.

Sota la direcció del catedràtic d’Història Borja de Riquer, és un llibre d’història rigorós i alhora divulgatiu, ordenat per dates clau, en el qual un centenar d’historiadors i experts en cada època i matèria ens ofereixen un retrat de com Catalunya s’explica amb el món i, també, del que Catalunya ha aportat a Europa i al món des de la Prehistòria fins als temps contemporanis.

Una història mundial de Catalunya amb una concepció global, oberta, plural i universal que, inspirada en la historiografia francesa més moderna, transcendeix els llocs de la memòria habituals.

Polifònica, accessible i amb exigència crítica, aquesta Història mundial situa Catalunya dins d’un context global i universal i es qüestiona i ajuda a entendre el passat, el present i el futur del nostre país en relació amb el món.

Història mundial de Catalunya s’allunya de riquer_borjal’essencialisme i aspira a fer arribar el gran relat històric a una audiència àmplia, fent-l’hi pròxim a través del propi passat i de la geografia coneguda. En aquest sentit, sí que hi ha una picada d’ullet a un cert orgull català. Una autosatisfacció allunyada de l’arrogància de pensar que els catalans ho tindrem tot pagat…

A costat de fets històrics rellevants, hi ha curiositats com la mort d’Enric Granados, considerat líder del modernisme musical (1916); la història de la novel·lista “emmascarada” Víctor Català (1905); l’aportació a les arts escèniques de La Fura dels Baus (1992); un capítol dedicat al pensador Ramon Llull (1274); el concert de Beatles a Barcelona (1965); la pràctica de divorcis informals (1775); la història del Floquet de Neu (1966); i el 0-5 del Barça al Bernabeu i l’inici de l’era Cruyff (1974).

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més llibres de Borja de Riquer, i també tots aquests que parlen de la història de Catalunya.

No hi ha comentaris

Descodificacions. Obra nuclear

portadaComencem l’any 2019 amb un llibre de poesia, Descodificacions. Obra nuclear, una tria dels millors llibres de Màrius Sampere feta pel mateix autor mesos abans de morir, el 26 de maig de 2018.

El poeta més audaç, singular i amb més projecció entre les noves generacions, Màrius Sampere, hauria fet 90 anys el desembre de 2018. Amb la finalitat de contribuir a l’homenatge del poeta més inclassificable del país, el llibre ofereix als lectors una selecció representativa a cura del mateix Sampere, que la va batejar com a “obra nuclear completa”. L’edició compta amb un pròleg de Carles Duarte, curador del llibre juntament amb Mireia Vidal-Conte.

Màrius Sampere i Passarell (Barcelona, 1928-2018) va començar a publicar poesia amb L’home i el límit, que va guanyar el premi Carles Riba l’any 1963. Durant les dècades dels setanta i els vuitanta va guanyar diversos guardons, però és sobretot a partir dels anys noranta que ha rebut el reconeixement del públic i de les institucions a la seva trajectòria, amb premis com el de la Institució de les Lletres Catalanes pel poemari Demiúrgia (1996), el Màrius SampereSerra d’Or de la crítica per Subllum (2000), el premi de literatura catalana Ciutat de Barcelona per Les imminències (2002), o el Laureà Mela per Jerarquies (2003). Edicions Proa ha publicat una antologia de la seva obra titulada Si no fos en secret (1999), a cura de D. Sam Abrams i Jaume Subirana. Entre els seus títols més recents hi ha Ens trobarem a fora (2006), Altres presències (2008) i La ciutat submergida: Obra poètica inèdita (1970- 2008) i L’estació dels espiadimonis (2010). Li ha estat atorgada la Creu de Sant Jordi.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de Màrius Sampere, i aquí podeu accedir a l’índex de totes les obres de poesia que hi trobareu, classificades per temes.

 

amb el suport de la generalitat

No hi ha comentaris

Història de la violència

portadaAvui us presentem com a novetat Història de la violència, una impressionant novel·la autobiogràfica d’una violació i les seves conseqüències emocionals, escrita per Édouard Louis, un dels escriptors amb més projecció de França.

Dos anys després de publicar Para acabar con Eddy Bellegueule, Louis torna amb una història colpidora. La matinada d’un vint de desembre, quan tornava a casa després de sopar amb els seus amics més íntims, Édouard es va trobar casualment amb un desconegut i el va convidar al seu apartament. Unes hores més tard, en un acte d’una brutalitat inusitada, l’home el va violar i el va intentar estrangular.

Basant-se en aquesta experiència traumàtica, l’autor ha realitzat un audaç exercici de catarsi literària no només per analitzar i comprendre els impulsos més vils i ultratjants dels quals és capaç l’ésser humà, sinó també per explorar les múltiples facetes de la violència. En una ostentació de sinceritat extrema, Édouard Louis franqueja la barrera del pudor i aconsegueix una cosa que està a l’abast de molt pocs creadors: fer-nos sentir i pensar alhora. Sense cap tipus de restricció, el seu testimoni és profundament emotiu i intel·ligent, de manera que mereix figurar entre les obres més representatives del nostre temps.edouard-louis

La publicació de Per acabar amb Eddy Bellegueule va projectar a Édouard Louis com un dels escriptors joves més destacats en el panorama de les lletres franceses. La novel·la, de tints marcadament autobiogràfics, es va convertir d’un dia per l’altre en un autèntic fenomen de vendes i crítica, que es va estendre a països tan dispars com Albània, Dinamarca o els Estats Units.

Édouard Louis, nascut com a Eddy Bellegueule, (Hallencourt, Somme, 1992) va estudiar Història a la Universitat de Picardia i Sociologia a l’Escola Normal Superior de París. Va irrompre en el panorama literari francès amb Para acabar con Eddy Bellegueule (2014), un acostament a la França de Marine Le Pen molt abans que aquesta triomfés a les eleccions regionals. Història de la violència, escrit amb anterioritat a l’onada d’atemptats que va patir França el 2016, ens ajuda a entendre la fractura que viu aquest país pel que fa a l’emigració, el racisme, l’homofòbia i la pobresa. Els drets de traducció s’han venut a vint idiomes i en breu es començarà a rodar una pel·lícula.
amb el suport de la generalitat

No hi ha comentaris

Els guapos són els raros

‘Sense les persones valentes que un dia decideixen explicar la seva vida a una periodista, el periodisme no canviaria vides.’

portadaAvui us presentem un llibre, Els guapos són els raros, que aplega reflexions i testimonis de persones excepcionalment normals que ens parlen d’altres maneres d’estimar, de què vol dir perdre-ho tot, de veure morir els pares, de rebre i oferir un trasplantament, de saber-se alcohòlic, de triar la prostitució de manera voluntària o de decidir no voler tenir fills.

La periodista Agnès Marquès aconsegueix que ens tornem a mirar a nosaltres mateixos, que entenguem que la vida és canvi i que qualsevol cosa que decidim o ens toqui viure és meravellosament normal.

El llibre és una obra treballada amb cura i gust pel detall, ideal per seguir reflexionant sobre les històries que van nodrir el programa La gent normal, ideat i conduït per Agnès Marqués.

 

La gent normal” és un programa al voltant d’allò que fa de les nostres vides un relat imperfecte, però normal. Experiències amb una alta prevalença a la societat narrades en primera persona del singular, sovint per personatges de l’escena pública. Així, veurem l’actriu Núria Espert explicar la depressió severa que va tenir en un dels moments àlgids de la seva carrera o l’excampió de motociclisme Joan Garriga parlant sobre la seva addició a les drogues. Sentirem el crític de cinema Àlex Gorina explicar com va afrontar el canvi de la seva orientació sexual després d’haver format una família en una relació heterosexual, parlarem del suïcidi amb l’exfutbolista Gerard López, que fa vuit anys va viure el del seu germà Sergi, o de l’adopció amb l’actriu Laura Conejero, entre altres.
Els testimonis són presentats a través de reportatges, entrevistes i un espai de conversa.

programa

 

il.lustracióAl final de cada capítol, el programa incorpora un punt de vista més, el d’un il·lustrador que hi aporta la seva mirada personal a través d’un dibuix. Al llibre pareixen les il·lustracions de: Joan Alturo, Júlia Bertran, Ignasi Blanch, Paula Bonet, Iván Bravo, Gemma Capdevila, Mercè V. Chimeno, Maria Corte, Àfrica Fanlo, Ari Fleck, Miquel Fuster, Marta R. Gustems, Edmon de Haro, Lyona, Oriol Malet, Elisa Munsó, Marc Pallarès, Sergi Pérez, Carme Solé Vendrell, Luis Tinoco, Quim Torres, Marc Vicens, Alba Vilardebò i Glòria Vives.

 

agnes marquesAgnès Marquès (Palma,1979), va estudiar periodisme a la Universitat Ramon LLull. Ha treballat tant en ràdio (COM Ràdio, Ràdio 4, Onda Rambla…) com en televisió (Telecinco, Televisió de Catalunya). A TV3 ha treballat a diversos programes, tant de redactora com de presentadora: TN cap de setmana, la Marató, seguiment d’eleccions. Al canal 33, el 2016 va estrenar el programa La gent normal , per lluitar contra els tabús que imposa la societat. Paral·lelament fa classes de periodisme a la Facultat de Comunicació-Blanquerna(URL). Des del setembre del 2017 és la nova directora del programa No ho sé,a RAC1.

 

 

 

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més llibres que parlen de les relacions humanes.

No hi ha comentaris

Tardor de sèries: Legión

Legion_season_1_posterAmb la temporada d’estrenes a televisió, la Biblioteca Armand Cardona comença el seu ‘Tardor de sèries’ i cada quinze dies podreu trobar com a novetats a l’espai de cinema alguna nova sèrie.

Aquesta setmana us presentem la primera temporada de la sèrie nord-americana Legión.

Legión és una sèrie de televisió creada per a FX per Noah Hawley, basada en el personatge de Marvel Comics del mateix nom. A Espanya es va poder veure la primera temporada al 2017 a la cadena FOX. La segona temporada de la sèrie es va estrenar l’abril de 2018.

David Haller, àlies Legión, és un personatge de ficció de l’Univers Marvel. El personatge va ser creat per l’escriptor Chris Claremont i el dibuixant Bill Sienkiewicz, i la seva primera aparició va ser en New Mutants #25 (març de 1985).

Haller s’inspira en el Legión creat per aquests autors, però recorre camins diferents i està envoltat de personatges diferents, molts dels quals ni tan sols procedeixen dels còmics. Però el personatge és el mateix: un fill de Charles Xavier que, juntament amb un complet set d’habilitats psíquiques i telequinètiques, és posseïdor d’un no menys complet catàleg de malalties mentals.

A22784-3234-25414-1-new-mutants-thels còmics David sofreix un trastorn d’identitat dissociatiu que li fa desdoblegar la seva personalitat en centenars de mutants amb ambicions i poders diferents (d’aquí el seu nom).

La sèrie comença amb en David internat a un hospital psiquiàtric on se’l tracta d’un cas greu d’esquizofrènia.

Al llarg de la primera temporada descobrim que la seva malaltia està, en realitat, causada per Farouk, àlies el Rei Ombra, un mutant paràsit que per a sobreviure ha d’infestar les ments d’altres mutants i que porta amagat en la de David des de la seva infància.

Amb l’ajuda de la Sydney la “noia dels seus somnis” a la qual coneix a l’hospital, i uns altres mutants (a cadascú amb un poder més peculiar), David aconsegueix expulsar a Farouk del seu cap.

No sabem del cert d’on venen les patologies que pateix en David, però Legion és una història que se’ns narra a través dels seus ulls. I David no és un narrador fiable.

1486639436_853554_1486921384_noticia_fotograma

Legión juga constantment amb la manipulació de la percepció de la realitat, l’autoengany, les històries dins de les històries i la naturalesa de la malaltia mental. L’espectador s’assegui en tot moment submergit en una història en la qual poques vegades sap amb certesa si el que està veient succeeix realment.

Una sèrie de superherois diferent. Us deixem amb el tràiler de la primera temporada.

No hi ha comentaris

La estela de Miguel en 101 imágenes

Miguel s’ha convertit en el rei del Tour, l’únic ciclista a guanyar-ho cinc vegades seguides. El mite Induráin s’engrandeix pel seu estil basat en el” viure i deixar viure “que li permet tenir admiradors fins i tot dins del gran grup“. Carlos Tiguero.

Aquest dissabte dia 15 a les 18 hores tindrà lloc a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell la presentació del llibre La estela de Miguel en 101 imágenes a càrrec del seu autor, Carlos Tigero, amb la col·laboració de l’editorial que l’ha publicat, Cultura Ciclista.

Aquest és un llibre de repàs, d’anàlisi i d’homenatge a la carrera esportiva del millor esportista espanyol de tots els temps, Miguel Induráin Larraya. Una obra de luxe, amb 135 fotografies dels millors professionals i text del màxim expert en la trajectòria esportiva d’Induráin.

portadaDurant més d’un lustre Miguel Induráin va emocionar a milions de persones amb les seves gestes aconseguint un palmarès excepcional que el va convertir en un dels millors ciclistes i esportistes de la història. Però la seva singularitat i la seva empremta, tan present encara avui, encara que hagin passat més de dues dècades des de la seva retirada, es deuen a la humanitat i al senyoriu que va desprendre durant tota la seva trajectòria esportiva, sens dubte sense precedents en l’esport professional de qualsevol disciplina. Va marcar un abans i un després en l’esport espanyol introduint-lo en la modernitat i va fer impacte en una societat que va trobar en ell un mirall on mirar-se amb orgull i sense complexos. Al llibre s’aprofundeix en els moments més transcendentals de la seva carrera a través de les seves vivències, de les seves històries i de la seva quotidianitat comptades per les persones que van estar més a prop seu en el seu creixement i maduració com a ciclista en els anys 80, i en la seva condició d’estrella de l’esport mundial en els 90.

Cultura Ciclista és una microeditorial especialitzada en ciclisme de carretera. Publica llibres en suport paper, sobretot traduccions de clàssics en francès, anglès i italià. Cultura Ciclista pretén omplir un buit en el mercat editorial en espanyol, i al mercat de productes relacionats amb el ciclisme. El seu objectiu és fomentar la cultura ciclista al món hispanoparlant a través de les belles lletres.

Al Recó Ciclista de la biblioteca també trobareu els llibres Miguel Indurain: el señor del Tour, de José Garai i Induráin: una pasión templada, de Javier García Sánchez.

No hi ha comentaris

Tardor de sèries: ‘Divorce’

565106Amb la nova temporada d’estrenes a televisió, la Biblioteca Armand Cardona comença el seu ‘Tardor de sèries’ i cada quinze dies podreu trobar com a novetats a l’espai de cinema alguna nova sèrie.

Aquesta setmana us presentem la primera temporada de la sèrie nord-americana Divorce.

Divorce és una sèrie creada per Sharon Horgan i protagonizanda per Sarah Jessica Parker i Thomas Haden Church per la cadena HBO.

La sèrie va marcar la tornada de la Sarah Jessica Parker a televisió després del gran èxit de Sexo en Nueva York.

De fet, el personatge de l’actriu, Frances DuFresne, sembla una rèplica de Carrie una dècada després, cansada de la seva vida matrimonial i amb una sofisticació que és correspón poc o gens amb la resta de personatges de la ficció.

Això és, un marit malcarat i una vida tradicional que no connecta molt amb el paper de Frances, massa esnob per la trama global de la sèrie. El matrimoni format per Robert i Frances és el vèrtex absolut sobre el qual es recolza la sèrie.

En el seu conjunt, Divorce és capaç d’oferir a l’espectador una comèdia àcida i negra a parts iguals, en un relat que riu dels mites més arrelats de les crues separacions matrimonials i les conseqüències que tenen per a cadascun dels cònjuges, especialment quan han sobrepassat la dècada dels 50.

806541_3382081_5477x3651

Guerres d’advocats, la lluita per la custòdia, la separació dels béns, els amics d’un i d’un altre… Tot això i més té el seu reflex en capítols de mitja hora que construeixen un discurs atractiu sobre les ruptures sentimentals, sobre portes que s’obren i unes altres que es tanquen, amb el començament d’una nova vida per a cadascun dels protagonistes de l’infructuós matrimoni.

L’HBO va estrenar a primavera la segona temporada de la sèrie i l’ha renovat per una tercera.

Us deixem amb el tràiler d’aquesta primera temporada.

No hi ha comentaris

Breve historia del Japón feudal

portadaAvui us presentem com a novetat un assaig sobre la apassionant història dels senyors de la guerra del Japó: Breve historia del Japón feudal, de Rubén Almarza. Shogunats, samurais i ronin, des del període Heian, les guerres amb Mongòlia, Corea i la Xina fins al comerç amb Europa, la Revolució Meiji i la fi de la societat feudal. Una crònica real de mil anys convulsos plens de guerres civils, rebel·lions i lluites intestines.

L’època feudal d’aquest país és coneguda per l’halo de misteri que envolta als seus famosos ninjas i samurais tan admirats pel seu profund sentit de l’honor. Al llibre es desmitifica a una societat que, com totes, va seguir els seus processos evolutius per arribar a ser el que és el Japó d’avui dia. Abastant des del començament del període Heian fins al final de shogunato Tokugawa, caminarem al costat dels personatges més emblemàtics del període feudal japonès per entendre la mentalitat, la cultura i la manera de fer política japonesa. És un viatge ple de traïcions, lluites pel poder i estratègia per comprendre una societat completament diferent a la nostra.

Breve historia del Japón feudal és un assaig rigorós que abasta l’ampli període feudal del país. Mil anys d’història d’un imperi en constant canvi. Al llibre es descobreixen alguns dels personatges més emblemàtics del període, com Murasaki Shikubu (una dona poeta), l’emperador GO-Daigo i el samurai Kusuwoki així com la mentalitat, la cultura i la gestió política japonesa. A més el lector descobrirà les greus i constants guerres civils, les invasions de l’exterior, les rebel·lions internes i l’auge dels samurais.

foto

Rubén Almarza González és graduat en Història per la UCM i màster en Arxius, Gestió de Documents i Continuïtat Digital per la UC3M. treballa com a redactor per a la revista ArtyHum, ha publicat en diferents revistes universitàries espanyoles i argentines. Col·labora habitualment amb l’editorial Playa de Akaba per a la qual va coeditar l’antologia de relats Cosas que nos importan. És webmaster del blog Contra la inèrcia.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més llibres sobre la història del Japó, i tots aquests títols de la col·lecció d’assajos Breve historia, de l’editorial Nowtilus.

No hi ha comentaris

La cuina sostenible

portadaAvui us presentem un llibre amb pretensions:
- Us vol mostrar un dels problemes actuals més importants, el de la quantitat de menjar que llencem diàriament a les escombraries, un malbaratament alimentari que augmenta cada dia.
- T’ajudarà a reorganitzar la teva cuina, fer-la més eficaç i àgil, donant idees i trucs per millorar la gestió culinària quotidiana.
- Pretén ensenyar-te a menjar millor, més sa, més variat, més saborós i més divertit.
- A l’hora vol ajudar-te a viure de renda, culinàriament parlant: que el temps invertit a cuinar avui et serveixi per a la resta de la setmana.

Ada Perelada ha escrit La cuina sostenible. Idees, trucs i receptes per no llençar res, un llibre que no és de receptes, és un llibre per aprendre a aprofitar més el temps als fogons i treure el màxim partit dels aliments.

L’Ada ens convida a prendre consciència sobre la realitat actual entorn del malbaratament alimentari i ens ofereix tota la seva experiència per reduir-lo al màxim a casa nostra.

El llibre consta de dues parts: en la primera, ens apropa a la cuina sostenible i ens aporta dades i informació sobre el malbaratament, pautes per practicar una cuina més sostenible i el mètode per reduir-lo al màxim; en la segona, ens explica com preparar un bon fons de nevera com a base del receptari que hi ha a continuació. El mètode està inspirat en la restauració professional i ens explica com ella l’ha traslladat a casa seva. Per fer-ho ens proposa treballar en dues fases: la posada a punt (mise en place) i la cuina de combinació. Així, podem reduir substancialment la confecció dels plats i menjar sa tota la setmana. El receptari inclou dues setmanes de menús per a cada una de les quatre estacions, així que són un total de vuit setmanes de menús de temporada per a tot l’any!

Ada Parellada pertany a la setena generació adad’una família de restauradors de Granollers. Amb vint-i-cinc anys va obrir el seu propi restaurant, Semproniana, a Barcelona. Assessora restaurants i menjadors escolars i treballa al costat de la indústria alimentària desenvolupant productes. A part de la seva feina quotidiana al restaurant, ha escrit diversos llibres de cuina i també una novel·la, Sal de vainilla. La seva gran fita actual és la lluita contra el malbaratament alimentari a totes les baules de la cadena.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres d’Ada Perellada, i més de 250 que parlen de cuina

Amb el suport de

logo departament cultura

No hi ha comentaris

‘Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua’ de Gemma Pauné i Oriol García

9788423208326Aquest any 2018 se celebra l’Any Pompeu Fabra commemorant 150 anys del seu naixement i 100 anys de l’edició de la Gramàtica Catalana.

Al llarg dels mesos d’octubre i novembre la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú organitza diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions.

Així doncs, el dijous 15 de novembre a les 17h, la Biblioteca Armand Cardona acollirà la presentació del còmic Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, a càrrec dels seus autors, Gemma Pauné i Oriol Garcia.

Oriol Garcia, el dibuixant especialitzat en el còmic històric català, dóna vida als personatges d’aquesta història, seguint el guió de la filòloga Gemma Pauné. L’objectiu de l’obra és fer conèixer al gran públic la figura de Fabra i difondre’n el valor cultural i social i el que va significar per a la llengua, la cultura i la societat catalana. El caràcter divulgatiu del llibre permet humanitzar la figura de Fabra i fer-la més propera i comprensible als lectors.

La novel·la gràfica va acompanyada de textos que expliquen aspectes i anècdotes de Fabra emmarcats en el context històric i cultural de l’època.

http://www.elpunt.cat

L’obra reprodueix tres moments claus de la vida de Pompeu Fabra. La joventut, marcada per la seva vocació per la llengua i el seu interès per l’esport i l’excursionisme. El retorn a Catalunya arran de la promesa de la creació d’una càtedra de llengua catalana. I el moment culminant de la seva dedicació a l’estudi de la llengua i la presentació del Diccionari.

Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions, és un reconegut dibuixant de còmic històric que ha recreat, amb rigor i habilitat, episodis importants del passat, com ara Barcelona 1706-1714, Dietari d’un adroguer, Terra de frontera, Olèrdola 1058 i Cessetans. Entre Roma i Cartago (els dos últims, publicats en aquesta mateixa col·lecció).

Gemma Pauné Xuriguera, autora del guió i dels textos, és llicenciada en filologia catalana i en filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha centrat una part de la carrera professional en l’àmbit de la llengua i és una apassionada per l’obra de Fabra.

Rafael Dalmau Editor i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) editen aquesta publicació que també té el suport de la Càtedra Pompeu Fabra de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »