Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per la categoria: AL DIA

Guinovart. Trencant els límits

Necessito constantment el recurs no ja de transgredir, sinó de sortir del límit del que és la pintura.” Josep Guinovart

portadaAvui a dos quarts de vuit del vespre s’inaugura l’exposició Guinovart. Trencant els límits, del pintor Josep Guinovart, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que es podrà visitar fins el dia 17 de setembre.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer acull aquesta mostra sobre el pintor, fruit de la col·laboració amb la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt. L’exposició s’emmarca en la commemoració del desè aniversari de la mort de Josep Guinovart, que ens deixà el desembre de l’any 2007.

Deia Guinovart que la bandera que més li agradava era la bandera pirata, símbol per ell, de llibertat i transgressió.

Teles esquinçades, llenços arrencats del seu bastidor, marcs cremats… Totes les peces esdevenen banderes pirates que reclamen una nova manera de concebre les obres, que volen copsar la mirada de l’espectador i convidar-lo a eixamplar la seva visió i concepte de l’art.

Aquesta exposició vol mostrar com Guinovart mitjançant la seva obra busca depassar els límits, anar més enllà de la terra coneguda i, lliure d’academicismes i de normes, troba el seu propi llenguatge.

Els blaus, ara ja sense barreres que l’acotin, esdevenen oceans i els ocres, es converteixen en territoris sense horitzó.

La Torre de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, (La Torre Blava), enllaça amb l’exposició  que proposem ja que en ella, Guinovart va recrear la història del pirata Travoniug (joc de lletres del seu propi cognom), deixant així el seu testimoni com a corsari del mediterrani.

Els vilanovins i geltrunencsguinovart podem trobar habitualment les seves obres a la Biblioteca Museu dins la seva col·lecció permanent i a la Torre Blava on va fer una excel·lent intervenció l’any 1999.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú podeu trobar una documentació molt interessant sobre l’artista. Cal destacar un llibre escrit per Cesáreo Rodríguez-Aguilera, el qual va escriure sobre els millors artistes d’art contemporani del moment, llibre de l’any 71 que forma part del fons Armand Cardona dipositat a la Biblioteca, un DVD documental de Pep Puig que està estructurat en diverses entrevistes a Josep Guinovart i a gent del seu entorn, un llibre de poesia de Goytisolo amb il·lustracions de Guinovart i un conte infantil de l’Espai Guinovarts d’Agramunt amb text del mateix Guinovart amb il·lustracions de Pilarín Bayés, a banda de diversos catàlegs d’exposicions temporals.

No hi ha comentaris

Grandes etapas y clásicas: 25 hitos que han marcado la historia del ciclismo

portadaAvui, dins el Racó Ciclista de la Biblioteca us presentem el llibre Grandes etapas y clásicas: 25 hitos que han marcado la historia del ciclismo, de Peter Cossins, amb tot el que cal saber sobre les etapes i clàssiques més emblemàtiques del ciclisme europeu.

Aquest és un llibre del veterà periodista especialitzat en aquest esport Peter Cossins i que pretén ser la “guia definitiva per traçar la volta ciclista perfecta“, el llibre va dirigit als amants de la bicicleta de tots els nivells, des d’experts competidors federats fins a simples aficionats i entusiastes.

Reuneix per primera vegada en un espectacular volum il·lustrat les etapes i clàssiques més emblemàtiques del ciclisme europeu. Peter Cossins ha aconseguit crear una guia essencial, pràctica i atractiva per recórrer amb bicicleta les etapes mítiques d’Europa. Amb detallades descripcions de les rutes, mapes i perfils de les etapa.

Cossins proposa un itinerari en el qual no falta res (des de les planes de Bèlgica fins a les marejadores altures dels Alps) i que incorpora recorreguts tant de proves d’un dia i de les clàssiques – els “Monuments” i les clàssiques de primavera – com de les grans voltes per etapes.

Comença pels ondulades turons del nord d’Anglaterra i es trasllada després al continent perquè serpentegem i anem botant per terrenys poc elevats dels Països Baixos, per la zona costanera del Bàltic i per l’alta muntanya de l’Europa central, des d’on descendeix després cap a la Mediterrània per, finalment, després de creuar els Pirineus, acabar en un alt amb àmplies vistes sobre el centre d’Espanya.

Amb detallades descripcions de les rutes, mapes i perfils de les etapes, aquesta és una guia tan atractiva com pràctica, ideal per planificar el nostre particular Tour d’Europa. Les seves sensacionals fotografies animen el lector a aixecar-se de la butaca i iniciar la seva aventura. Cada etapa està comentada amb completes descripcions que expliquen per què mereix estar inclosa en aquesta selecta ronda: per les seves majestuosos paisatges, perquè porta l’empremta de les heroiques gestes de llegendaris ciclistes, o pel particular esforç que comporta i l’eufòria que se sent en completar-la.Peter Cossins

Peter Cossins explica en la introducció: “Potser les coneguin com a proves cicloturistes, cicloesportives, de gran fons o qualsevol marxa ciclista per aficionats com les que tant han proliferat i s’han popularitzat en aquests últims anys, gràcies sobretot a l’interès i l’èxit collit pel Tour des de 1993. En l’actualitat, la pràctica totalitat de les curses del calendari internacional tenen programada algun tipus de marxa paral·lela que brinda als corredors aficionats (i m’incloc entre ells) l’oportunitat de rodar per les carreteres que recorren aquest any els professionals“.

Peter Cossins, periodista i escriptor, des de 1993 no ha parat d’escriure sobre ciclisme. Ha cobert més d’una dotzena d’edicions del Tour de França i ha treballat per a la revista Procycling com a director i col·laborador. És autor o coautor de nombrosos llibres sobre el món de les dues rodes, com la biografia del guanyador del Tour de 1987 Stephen Roche, The Monuments, la història de les cinc clàssiques d’un dia més importants del ciclisme, i Two Days in Yorkshire, una crònica dels secrets de la Gran Sortida del Tour de 2014 per terres d’aquest comtat anglès.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres que parlen de ciclisme.

No hi ha comentaris

Colla castellera de la canalla lectora

COLLACASTELLERAEl dissabte 10 de juny afigures 2 la Biblioteca  Armand Cardona es farà el taller Colla castellera de la canalla lectora, una activitat que vincula el coneixement del món casteller i la lectura, adreçada als infants entre 7 i 12 anys.

En col·laboració amb Bordegassos de Vilanova, els participants hauran de llegir prèviament El llibre més alt dels castells, de Raquel Sans i Francisco Montoya, que podran agafar en préstec a la Biblioteca.
Durant el taller els infants participants faran un joc de preguntes sobre la lectura realitzada. L’encert en les respostes permeten anar aixecant castells amb figures llibreunes peces especials, les de Cims Barcelona.

És un taller gratuït, i cal d’inscriure’s prèviament a la Biblioteca en el seu horari habitual.

Els objectius principals del projecte són, d’una banda, fer difusió entre els infants del fet casteller i els seus valors, així com ampliar el coneixement de les nostres tradicions; i, d’una altra banda, aprofitar la literatura castellera per infants per dur a terme una acció de promoció de la lectura.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més contes infantils sobre castellers, així com un ampli fons documental del fet casteller.

No hi ha comentaris

Els 40 anys de ‘El Jueves’

El jueves n2087-Libros4.comEl passat 24 de maig, el setmanari d’humor satíric El Jueves, la revista que sale los miércoles, va publicar un número especial de 108 pàgines per commemorar els seus 40 anys d’història

El primer número va aparèixer el 27 de maig de 1977 i per les seves pàgines han desfilat els dibuixos dels millors noms de la tira còmica: Ivà, Perich, Óscar, Kim i molts més.

La revista va ser creada per José Ilario i editada per Editorial Formentera, distingint-se dels altres setmanaris humorístics de l’època per presentar un format similar a les revistes franceses Hara Kiri i Charlie Hebdo i per la seva major proporció d’historietes. Aviat, la revista va deixar el seu to costumista per passar a la crítica directa i mordaç, sobretot de temes polítics, actitud que els ha portat a implicar-se en diversos processos judicials i polèmiques durant aquests anys.

Durant els anys ’90 es va produir una renovació generacional i es van incorporar a la revista autors joves, ara reconeguts, com Manel Fontdevila i Albert Monteys, entre d’altres.

A la portada d’aquest número commemoratiu hi apareixen alguns dels personatges habituals de la revista felicitant-se per la fita. El bufó, símbol de El Jueves, fa broma que la publicació, actualment dirigida per Guille Martínez-Vela, “ha durat més que la dictadura de Franco”, tot i que “menys que el franquisme”, segons contesta la caricatura de Mariano Rajoy.

oscar monteys baixa fontdevila

Les sèries habituals de la revista viatjaran en el temps per explicar-nos els successos més importants dels últims 40 anys d’Espanya. Robocracia tractarà sobre el fallit cop d’estat del 23-F, Ángel Sefija ens recordarà la fi de la mili, Pablo Arkada s’enfrontarà a les despulles de Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona…

A més a més, han recuperat per l’ocasió alguns dels seus personatges i autors més carismàtics. Óscar ens explica com li va al Professor Cojonciano en la seva jubilació. Kim ens porta una nova aventura de Martínez el Fatxa, exiliat a Veneçuela. I JL Martín recupera per última vegada al seu mític Déu.

makinavaja martinez NaWiupG

I això no és tot! A l’especial trobareu algunes pàgines de noves aventures de Makinavaja i La Puta Mili gràcies a Ricardo Pelegrina i a Jardí & Ariño que han acceptat el retpe d’homenatjar al mestre Ivà. Com reaccionarà Arensivia quan li arribin uns reclutes podemitas? I el Maki quan surti de la presó i s’enfronti a la correcció política? El resultat és sorprenent!

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquesta publicació periòdica i a la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu moltes de les seves sèries i personatges mítics en àlbums recopilatoris: El Jueves

Us deixem amb un vídeo que va preparar la revista per anunciar el seu número 2000 que podeu trobar al seu canal de Youtube.

No hi ha comentaris

El fill que vull tindre

el fill que vull tindre

Quin fill volia tindre el meu pare?
Quin fill voldria tindre jo?
Quin iaio voldria que fóra jo per al seu fill?
Quin pare haguera volgut tindre el meu fill?

Quan era xiquet m`era impossible imaginar-me a mi mateix com sóc hui. Estic a mig camí. Allunyat ja d`aquell xiquet que botava als bassals d`un descampat i massa lluny encara del iaio que seré algun dia i al que hui sóc incapaç de comprendre. Tinc una inquietant sensació d`estar al mig, d’estar molestant amb el meu obsessiu sentiment de responsabilitat.

Aquest dissabte a les 8 del vespre es podrà veure al Teatre Principal “El fill que vull tindre”, un espectacle de la companyia valenciana El Pont Flotant, que a casa nostra farà participar activament el grup de teatre de Compex i l’Escotilló Jove grup de teatre. El projecte participatiu cerca la implicació de gent gran i joves per parlar de la temàtica de l’obra: la relació entre avis, pares, fills, mestres, i l’educació en general.

“El fill que vull tindre” és el recull escènic del diàleg intergeneracional sorgit durant les sessions d’un taller de creació escènica al voltant del valor, la dificultat i l’esforç que requereix educar. Conflictes, pors, desitjos… Una dramatúrgia teixida amb el fil del temps, no exempta d’autocrítica, d’humor, tendresa i ironia. Un tribut de pares a fills i de fills a pares, malgrat els retrets. Present, passat i futur es troben en escena per contar-nos històries que parlen de la vida, de com estimem els nostres fills i els nostres pares, i de com ens costa comunicar-nos.

El pont flotant és una companyia de teatre valenciana estable que neix l’any 2000 com a grup d’investigació sobre la tècnica de l’actor. Ja van visitar el Teatre Principal l’any 2010 amb l’obra “Com a pedres”. Els seus resultats són fruit d’un treball de creació col·lectiu, caracteritzat per una clara voluntat de reflexió sobre noves formes de comunicació i expressió teatral contemporània. La companyia fa un treball de creació magnífic, que poques vegades es pot veure a Catalunya. L’espectacle es va estrenar a la passada Fira de Tàrrega amb molt bona acollida.

Després de la representació, el Principal proposa una trobada dels espectadors amb la companyia per conèixer el procés de creació d’aquesta companyia valenciana, caracteritzat per la voluntat de recerca i reflexió entorn les noves formes de comunicació i d’expressió teatral.

escoles que canvienAprofitem per presentar-vos de la darrera novetat al Fons Escola de Pares de la Biblioteca, el llibre de Cèsar Bona Les escoles que canvien el món.

Hi ha escoles que estan canviant l’educació. No són a Finlàndia ni a Suècia, són aquí. Unes són rurals i altres públiques, algunes tenen alumnes d’infantil i de primària, altres, a més, de secundària, de batxillerat o d’FP, però totes són «escoles Changemarker» i estan preparades per liderar una autèntica transformació educativa.

César Bona ha viatjat a set ciutats i pobles seguint el camí d’algunes de les escoles que lluiten perquè cada nen i cada nena tingui l’oportunitat de convertir-se en un agent de canvi. Aquests centres compten amb alumnes motivats, mestres compromesos i pares còmplices. cesar bonaEscoles excel·lents des d’un punt de vista acadèmic, amb un projecte integral en el qual el respecte, la creativitat, la imaginació, el treball en equip, l’empatia, la interacció amb el barri i amb la societat són el millor camí per completar l’ensenyament de les assignatures tradicionals.

L’autor ha entrevistat a mestres, pares i alumnes i ens narra, amb una veu personal i propera, els projectes que estan duent a terme, el que han aconseguit i com tots nosaltres, sigui quina sigui la nostra edat, podem aportar-hi molt. No hem d’oblidar que els nens no són els adults del demà, són els habitants del present. Si reforcem la seva creativitat natural, la seva imaginació desbordant, i treballem l’empatia, la solidaritat i el respecte, poden canviar el món. No en el futur, sinó ara.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat també trobareu el llibre La Nova educació: els reptes i desafiaments d’un mestre d’avui, i d’altres obres que parlen de la pedagogia.

No hi ha comentaris

World Press Photo 2017

expo

La tretzena edició de l’exposició internacional World Press Photo, organitzada per la Fundació Photografic Social Vision, s’ha instal·lat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona amb les 143 fotografies guanyadores i un complet programa d’activitats paral·leles i visites comentades per aprofundir en els temes i els autors dels reportatges d’aquesta edició dates i convertir Barcelona en una de les primeres ciutats del món on es mostren les fotografies guanyadores del prestigiós premi de fotoperiodisme.

La mostra compta amb la presència activa dels fotògrafs guanyadors espanyols: Santi Palacios, Francis Pérez i Jaime Rojo, així com del fotògraf alemany resident a Barcelona, Daniel Elter i la barcelonina establerta a Nova York, Carla Tramullas.

Aquesta cita ineludible pels amants de la fotografia, s’ha convertit en una de les fites més senyalades de la cultura i del periodisme visual a Barcelona. Una oportunitat per emocionar-se, informar-se, entendre o qüestionar-se la realitat que ens envolta.

Les fotografies guanyadores han estat escollides entre les 80.404 imatges que s’han presentat a concurs, realitzades per 5.034 fotògrafs de 125 països. 222 fotògrafs espanyols han participat en el certamen.

La fotografia guanyadora d’enguany es titula Un assassinat a Turquia i la va disparar el fotoperiodista turc Burhan Ozbilici,word press que treballa per a l’agència Associated Press. És una instantània dels fets que van succeir el 19 de desembre de 2016, quan Mevlüt Mert Altıntaş, un agent de policia de 22 anys fora de servei, va assassinar l’ambaixador rus a Turquia, Andrei Karlov, durant la inauguració d’una exposició d’art a Ankara. Va ferir a tres persones més, abans de ser abatut a trets per oficials de la policia.

La Fundació Photographic Social Vision amplia l’exposició amb visites guiades, tallers i altres activitats per generar debat sobre el valor i els reptes del fotoperiodisme, i aprofundir en las temàtiques dels projectes guanyadors. Des de la seva fundació el 2001, Photographic Social Vision persegueix com a objectius el sensibilitzar la societat sobre realitats poc conegudes i problemàtiques socials, promoure la transformació i integració social dotant d’eines d’expressió a grups i individus, tant públic general com a col·lectius en risc, i donar suport al desenvolupament professional de fotògrafs documentalistes i assessorar a entitats vinculades al sector.

La Fundació World Press Photo és una institució important en el desenvolupament i la promoció de la tasca dels periodistes visuals, amb un seguit d’activitats i iniciatives arreu del món. Es va formar en 1955, quan un grup de fotògrafs holandesos va organitzar un concurs per exposar el seu treball a col·legues internacionals. Des d’aquest concurs anual s’ha convertit en un dels premis més prestigiosos del fotoperiodisme, i l’exposició que produeix és vista per quatre milions de persones a tot el món cada any.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu obres de fotoperiodisme, i més de 340 obres dedicades a la fotografia.

No hi ha comentaris

“Puja al tren!” arriba al final del seu trajecte

pujaTren (vng)

El concurs Puja al tren!, adreçat a joves lectors d’entre 9 i 13 anys, ha arribat en aquesta primera edició al final del seu recorregut i aquest dissabte 13 de maig a les 11:30h a l’estand de les Biblioteques Municipals a la fira ‘Conte va! Va de contes’ tindrà lloc l’acte de lliurament de diplomes a tots els participants i el lliurament de premis.

Aquesta iniciativa de promoció lectora adreçada a escolars de 4rt a 6è és una proposta del Grup de biblioteques infantils del Garraf i l’Alt Penedès i té per objectiu fomentar la lectura i promoure les biblioteques públiques com un recurs útil pels estudiants d’aquesta franja d’edat, on cada lector participant ha disposat d’un mapa literari on hi consten 4 línies de tren que engresquen a un viatge diferent en funció de la temàtica escollida: humor, aventures, experiències i terror.

Sense títol

En total han estat més de 50, concretament 56, els nens i nenes que han participat en aquesta iniciativa, dels quals com a mínim 24 han completat al menys una línia, és a dir, que han llegit 4 de les lectures proposades i han sabut resoldre correctament l’enigma de cada lectura.

Els llibres més llegits d’entre les 24 lectures a escollir han estat les col·leccions d’Agatha Mistery de Sir Steve Stevenson i La Tribu de Camelot de Gemma Lienas, seguits per Vols ser el nòvio de la meva germana? de Maite Carranza, El meu germà el geni de Rodrigo Muñoz Avia, Els Culdolla de Roald Dahl, En Frank Einstein i el motor antimatèria de Jon Scieszka i No fotis, Marta! de Mercè Anguera.

agatga tribu dels camelot novio germà geni culdolla franj COB-NO FOTIS MARTA.indd

Tots els participants rebran un diploma per haver participat i en un sorteig es desvetllaran els guanyadors que optaran a un lot de llibres, gentilesa de Llorens Llibres i La Mulassa, dues entrades per a l’espectacle “Nàufrags” de La Industrial Teatrera, col·laboració del Teatre Principal, una tàblet Energy System, gentilesa de Plug.in Solucions Informàtiques i un tiquet regal per a cinc persones pel joc “Operación Orpheus”, gentilesa de Scaparium de Vilanova i la Geltrú.

Paral·lelament al l’estand de les biblioteques a la fira ‘Conte va! Va de contes’ al llarg de tot el dissabte es celebraran les activitats relacionades a continuació:

A les 10h l’Ània la Veterinària i la Ratoliva inauguraran la marató de contes de la Fira amb el conte Què hi ha per sopar?

A les 11h i a les 12:30h Tirabec, contes i titelles interpretaran El Peix irisat per a nadons.

A les 13:30h Rocio Bonilla farà el taller Fem la muntanya de llibres més alta del món d’Animallibres.

A les 18h Glòria Fort explicarà el seu conte La Festa Major d’El Cep i la Nansa.

A les 19h clourà l’estand el taller Nimbus! Un núvol d’emocions a càrrec de Noemí Fernàndez de Salvatella.

Podeu consultar la resta del programa de la fira en aquest enllaç: Programa Fira Conte Va

Us deixem amb el vídeo promocional de la Fira.

No hi ha comentaris

Pere Tàpias

Pere Tapias

“I era tan bon home, i era tan bon home, i era tan bon home però avui s’ha mort…”

Joan Collell Xirau, conegut popularment com a Pere Tàpias, ha mort aquest aquesta matinada després d’una llarga malaltia. El cantautor, gastrònom, comunicador i advocat ha estat una de les persones que més i millor han exportat el nom de Vilanova i la Geltrú arreu.

Pere Tàpias és un dels personatges vilanovins més reconeguts arreu del país, havent assolit popularitat i distinció no només per la seva extensa carrera com a cantautor, sinó també per la tasca divulgativa en el camp de la gastronomia. De fet, ha estat un referent en la promoció de la cuina marinera i en especial del xató.

Va néixer a Vilanova i la Geltrú el 19 de maig de 1946. La seva activitat musical és anterior a l’arribada de Pere Tàpias. Des de l’any 1964, Collell composa i interpreta cançons al Teatre Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú. Aquestes primeres cançons eren transcendentals, i van animar el seu autor a intentar l’entrada a Els Setze Jutges.

L’any 1967 es va presentar a La Cova del Drac per fer la prova d’accés a aquell prestigiós col·lectiu de cantants. Hi va cantar algunes d’aquestes cançons transcendentals, però no van aconseguir captivar el tribunal, que va demanar a Collell si tenia alguna cançó més divertida. L’aspirant va entonar “La Tia Maria”, una cançó feta en clau d’humor que prenia distància amb totes les que havia interpretat fins aquell moment. Aquesta darrera cançó va ser la que més va interessar els presents, i el van encoratjar a seguir la seva carrera per aquesta línia. Aquí va ser quan va néixer Pere Tàpias.

Mesos més tard, quan la companyia de discos va decidir publicar-li el primer senzill (el que contenia “La Tia Maria” i “El Progressista”) va demanar a Joan Collell que triés un nom artístic. És en aquest moment quan es formalitza el nom artístic de Pere Tàpias. Durant la dècada dels 70 i 80 és quan treu gran part de la seva discografia i volta per tot Catalunya fent recitals. Destaca la seva participació al festival “Sis hores de cançó” a Canet (des de 1974 fins a 1980), el festival de referència del fenomen de la Nova Cançó.

fotoLa seva cançó més coneguda, “La moto”, s’inclou en el disc “400 pendons”, de 1979. L’any següent seria el torn de “Passeig del Carme”, nom de l’emblemàtic passeig vilanoví, que alguns consideren el seu treball més reeixit, i que els darrers anys s’ha convertit en l’himne del FIMPT.

L’any 1982 comença a treballar a TVE Sant Cugat. El 1987, després del disc “La mar de bé”, deixa la música durant un llarg període, i es concentra en altres activitats. D’una banda, la ràdio i la televisió (on presenta el programa “Què vol veure?” del circuit català de Televisió Espanyola); de l’altra, la seva tasca de gastrònom, escrivint llibres i promocionant el xató; i la seva feina d’advocat, ja que és llicenciat en Dret. Des de 1996 combina ràdio i cuina en el programa de Catalunya Ràdio “Tàpias variades”. L’any 2001 va publicar un recopilatori titulat “Les meves cançons” i va fer algunes actuacions per tot Catalunya.

Vaser impulsor de la Festa del Xató vilanovina, mestre xatòleg i inventor de la cerimònia d’aixetonament de la bóta i de la investidura dels xatonaires d’honor.

L’any 2004 enceta una sèrie de programes per les televisions locals de Catalunya sota el títol “Tapias a la Carta”, i durant uns anys fa xerrades de cuina per molts pobles de Catalunya. L’any 2010 va reaparèixer als escenaris amb l’espectacle “Tot Tàpias”, recull de les diferents facetes i disciplines de l’artista.

Després d’un llarg silenci discogràfic, l’any 2014, acompanyat de la banda vilanovina Copa Lotus, retorna als escenaris amb el nou disc “No som un grup”, que van presentar en directe a l’Auditori Eduard Toldrà.

El maig de 2016, el Teatre Principal va omplir l’escenari de personalitats i la platea de públic per l’homenatge que li va organitzar el programa “El Suplement” de Catalunya Ràdio amb motiu dels seus 70 anys.darrer acte public

En el seu darrer acte  públic, fa tres setmanes, va presentar al Círcol Catòlic el seu darrer llibre de poesia “On es desborda el sol”, del Cep i la Nansa Edicions, una acurada mirada endavant des dels versos que Tàpias va escriure entre 1998 i 2008.

Des de l’any 2001 fins al 2010 va ser Defensor de la Ciutadania a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet, i la seva trajectòria com a divulgador del nom de Vilanova i la Geltrú arreu del país ha fet decidir a l’Ajuntament de la ciutat d’atorgar-li la Medalla de la Ciutat.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu algunes de les obres del vilanoví Pere Tàpias.

No hi ha comentaris

VNG celebra el Dia Mundial del Circ

cia patawaEl tercer dissabte del mes d’abril se celebra el Dia Mundial del Circ. I, un any més, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú se suma a la festa amb la programació d’espectacles i activitats diverses.

Així, avui divendres 21 d’abril, a les 18 h, a la plaça de les Neus es podrà veure “Xaribari Blues”, un espectacle de la companyia Circo Los, potent i divertit, on quatre experimentats artistes de circ en una exuberant escenografia i inspirats en la pel•lícula “The Blues Brothers” ofereixen malabars, monocicles i llit elàstic amb equilibris impossibles i vertiginoses acrobàcies amb elegància i molt d’humor.

Per dissabte, l’Escola de Circ Saltimbanqui ha programat, a les 20 h a la plaça de la Vila, un espectacle de circ a càrrec dels seus alumnes.

D’altra banda, les biblioteques de la ciutat també celebren el Dia Mundial del Circ, oferint una exposició dels seus fons dedicats al circ a l’aparador, i amb una hora del conte especial. Dissabte 6 de maig, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell, a les 12 h, “La carpa dels contes”, amb la companyia Patawa. El petit circ arriba a la ciutat, i amaga, sota la seva carpa, un munt de històries secretes.naufrags

A banda de l’espectacle de divendres, la Regidoria de Cultura ha programat, dins la temporada estable Escena, un espectacle de teatre clown per a tots els públics.
Serà dissabte 27 de maig a les 21 h als Jardins del Museu Romàntic Can Papiol, amb l’obra “Nàufrags”, de la companyia La Industrial Teatrera. Els petits i grans naufragis de cada dia des de l’humor i la fragilitat. Un espectacle per a tots els públics, on els nens i nenes estan convidats a venir acompanyats.
Les entrades ja es poden comprar a www.elprincipal.cat

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu la revista de referància del mon del circ, Zirkolika , i un assortit fons sobre el circ.

 

No hi ha comentaris

30 anys de ‘Els Simpson’

the-simpsons

El 19 d’abril de 1987 un popular programa de la cadena nord-americana Fox, ‘The Tracey Ullman Show’, va estrenar una nova secció: Els Simpson, una sèrie de curts animats d’una disfuncional família -groga- de l’Amèrica profunda que va calar de tal manera entre l’audiència que, un parell d’anys després (19 de desembre de 1989), ja tenia el seu propi ‘xou’ a les televisions d’EUA.

I d’això fa 28 temporades completes, que són 615 episodis i 30 anys.

L’humor d’en Home, la Marge, en Burt, la Lisa i la Maggie es va apoderar dels televisors de totes les llars nord-americanes i amb rapidesa va creuar l’Atlàntic per conquerir també els teleespectadors espanyols.

La sèrie creada per Matt Groening va arribar a Espanya de la mà d’Atresmedia, que va ser l’encarregat de fer-li un lloc en la seva graella i, que es va començar a emetre per Antena 3 l’any 1994. Des d’aleshores la ficció no s’ha deixat de veure i és la sèrie més longeva del grup.
Per commemorar aquesta data, la cadena de televisió emetrà una programació especial a través dels canals Antena 3, Neox i la Fox.

Neox serà l’encarregada de programa una marató on es passaran 30 capítols (un per cada any d’emissió) que es podran veure des de les 9.30h fins a les 22.30h. Antena 3 ho celebrarà amb l’emissió de dos dels episodis més ben valorats pel públic durant els anys: El gest de disgust i El joc de la cadira, que s’oferiran en el seu horari habitual de 14.00h a 15.00 h.

37ed4f6a8620aae00700593c003d46d4-1024x640

Recentment, l’agència de comunicació PR Garage va llançar una petició a través de Change.org per tal d’establir un Dia Mundial de Els Simpson i va proposar el 19 d’abril com a dia oficial, amb motiu de la primera emissió del curtmetratge ara fa 30 anys.

A més i amb el hashtag #TheSimpsonsDay, es podrà seguir la celebració a les xarxes.

Artistas-musicales-aparecen-Simpson-mejores_PLYIMA20130508_0039_4

La sèrie ja és part de l’imaginari social. Política, art, cinema, televisió, música… Per ‘Els Simpson’ han passat no solament els habitants de Springfield, sinó incomptables figures històriques, celebritats, experts i personalitats de multitud de camps, de tots els temps. Líders d’opinió, pensadors, esportistes, actors, intèrprets…

Per la seva gran llista d’aparicions estel·lars i visites i visites, la ficció ha aconseguit entrar en el llibre Guinness dels rècords, a causa que és la sèrie amb més estels convidats de tota la història.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu tant DVDs com sobre aquests personatges i el seu creador Matt Groening.

Us deixem amb el curtmetratge que va originar el fenomen.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »