Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La Constitució segons Benegre.cat

Amb una mica d’humor.

 

portadaPotser no ho havíeu notat, però es veu que hi ha un debat sobiranista damunt la taula. Pel que pugui passar, Benegre.cat s’avança als esdeveniments escrivint dues constitucions en clau satírica, perquè… “Si hem de fer camins separats, almenys procurem que tothom vagi ben calçat”.

La Constitució segons Benegre.cat, el llibre que us presentem avui, és una paròdia de Constitució feta pels mateixos humoristes que fan les notícies fictícies de la pàgina web. Dues constitucions en un llibre reversible! Una per quan Espanya hagi de viure sense els catalans i una altra per quan Catalunya esdevingui un estat. Amanit amb il•lustracions originals d’Àlex Roca.

En ser “una constitució”, la lectura es farà a través d’articles i les seves parts respectives. El que fan és basar-se en la constitució per anar tractant diferents temes que hi apareixen (habitatge, sanitat, mobilitat, etc.) adaptada al moment actual i utilitzant als personatges polítics del moment. Hi ha barbaritats tan enormes i tan exagerades que no poden fer-te riure més, perquè ja se sap que l’humor és part de saber veure les coses bones, però també les dolentes, els errors que cometem i els paranys que ens empeny a cometre de vegades el nostre bon judici influenciat per valors i creences.

RajoyArtur_MasFem paròdia dels nostres vicis i ens en riem com els que més. Aquesta és una gran virtut del poble català, una virtut que es veu reflectida en un èxit absolut dels programes televisius d’humor àcid com al Polònia, que fa més de 10 anys que està en antena, perquè som capaços de tenir clar el que pensem i tot i així veure i criticar els nostres errors.


Benegre.cat
és un espai virtual a internet, una pàgina logoweb on un equip de professionals de la comunicació aposten per la ironia, l’humor i l’absurd. Aspiren amb humilitat a ser dignes successors dels seus avis que, el 23 de juny del 1931, van fundar el setmanari El Be Negre per esperonar el país amb els seus textos satírics.

El Be Negre
va ser un setmanari satíric i polític català dirigit per Josep
be negreMaria Planes i Martí que va estar relacionat estretament amb la biografia de la Segona República Espanyola. Va néixer dos mesos després de la proclamació de la Segona República, i va desaparèixer el 15 de juliol de 1936, abans de l’inici de la Guerra Civil Espanyola, després d’haver realitzat un total de 245 números.

No hi ha comentaris

La Setmana Bio

NP_SetmanaBiO2016.jpg_1152044387Del 20 al 29 de maig es celebra La Setmana Bio, una iniciativa del Departament d’Agricultura que agrupa tot d’actuacions encaminades a promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològica.

L’interès pels productes ecològics va creixent arreu d’Europa i del món, cada cop hi ha més consumidors interessats en aquest tipus de productes, obtinguts a partir d’un sistema que utilitza substàncies i processos naturals i cerca l’obtenció d’aliments d’alta qualitat que no danyin el medi ambient ni la salut humana.

Setmana Bio per a l’alimentació ecològica, com a marca pensada per a agrupar sota un sol paraigües totes aquelles actuacions programades per qualsevol persona, entitat o agent promotor que encaixi amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer els aliments ecològics entre els consumidors catalans.

La Setmana Bio ja arriba, aquest 2016, a la quarta edició i, com en ocasions anteriors, el seu programa contindrà diversos tipus d’actuacions, com ara visites guiades a finques, granges i empreses de productors ecològics, xerrades divulgatives, activitats escolars, promocions gastronòmiques i comercials, etcètera, que se celebraran del 20 al 29 de maig arreu de Catalunya.

activitats

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar material relacionat amb Agricultura biològica, Aliments naturals o Horticultura.

A Vilanova existeix una cooperativa de consum responsable, La Vinagreta. L’entitat va néixer l’estiu del 2009 de la inquietud d’un grup d’amigues i amics de Vilanova i la Geltrú amb ganes per trobar vies de consumir de manera més responsable, entenent que el consum és quelcom que caracteritza les nostres societats benestants i que l’exercim sense cap mena de control social.

És un espai de trobada de consumidors que ens organitzem per a consumir productes eco-biològics i de proximitat, i intentem resoldre així qüestions de sobirania alimentaria, ecologia, economia alternativa i salut que tant ens preocupen, beneficiant-nos també de la compra en grup i evitem així els intermediaris.

Actualment tenen la seva seu al local de Can Pistraus, espai on organitzen les comandes i hi fan les assemblees i altres trobades.

docsforactionsUna d’aquestes activitats és el Docs For Action.
D enunciar el model de consum actual
Formular alternatives transformadores
Actuar per frenar el canvi climàtic

Es tracta d’un cicle de documentals, debats, mercat de productes de proximitat, cuina d’aprofitament i dinar de profit, per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i les seves causes, debatre sobre els impactes ambientals, socials i econòmics de l’actual model econòmic i de consum i visualitzar alternatives per a un futur més just i sostenible, en el marc de la sobirania alimentària i la transició energètica.

El cicle tindrà lloc entre el 27 de maig i el 19 de i l’organitzen conjuntament amb el Cineclub Sala 1 i, hi col·laboren l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Teatre Principal, el Mercat del Centre i el de Mar, L’Espiga d’Or o Slow Food del Garraf i Penedès, entre altres.

Us deixem amb el tràiler de documental ‘Just eat it’ que parla de l’escàndol del malbaratament dels aliments.

No hi ha comentaris

Miquel Galmes, compromès amb la fotografia

portada

Demà divendres dia 20 s’inaugura al Centre d’Art foto 2Contemporani LA SALA l’exposició Miquel Galmes, compromès amb la fotografia. És organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i comissariada per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, en homenatge a la figura i a la memòria del seu fundador Miquel Galmes i Creus. Reuneix una mostra de treballs realitzats per l’autor al llarg de la seva vida i que ara es mostren a la seva ciutat d’adopció. La mostra es podrà visitar fins al 26 de juny de 2016, i aquest és el dossier de premsa de l’exposició.

  Miquel Galmes i Creus va morir l’any passat a Barcelona, als 78 anys autorretratd’edat. Va ser el creador de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya l’any 1972, institució pionera dedicada a la difusió, promoció i ensenyament de la fotografia, així com la recuperació del patrimoni fotogràfic del nostre país, sent fins a la seva mort el director i president.

Com a fotògraf, comptà amb més de 60 exposicions, entre individuals i col·lectives, a les millors sales i galeries d’art i de cultura de Catalunya i Espanya. Ha exposat també a Puerto Rico, París, Londres, Perpinyà, Belgrad, Bucarest, entre altres ciutats del món.

La seva vinculació amb Vilanova i la Geltrú va ser notable al llarg de tota la seva vida, participant en nombroses activitats relacionades amb el món de la fotografia i la cultura en general. La seva darrera acció destacada va ser la participació en l’exposició col·lectiva El Mar, abans verd i ara blau, al Centre d’Art Contemporani La Sala.

Cal destacar el seu important paper en la donació a la ciutat de l’arxiu del fotògraf Ramir Horro, que ell mateix va custodiar durant molts anys.

Miquel Galmes també va ser un gran actiu a l’hora de difondre el treball fotogràfic tant de grans autors com de fotògrafs propers. Va ser comissari i coordinador en nombroses exposicions, membre de jurat en concursos, autor i col·laborador en llibres i publicacions com en el llibre Americanos -Indianos publicat per la Biblioteca Museu Victor Balaguer. Galmes va destacar com a mestre i conferenciant en cursos, jornades i congressos.

La seva trajectòria ha estat reconeguda repetidament. Va ser Membre d’Honor de la Federació Catalana de Fotografia i Mestre Fotògraf Honorari de la Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia i la Imatge (FEPFI). Membre també de la Royal Photographic Society of Great Britain i de la European Society for the History of Photography.foto 1

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu el seu article Els Primers fotògrafs vilanovins, publicat al cinquè número de la revista municipal 08800 del 5 març 1998. També va col·laborar amb les seves fotografies als llibres Llums i ombres del temps: abecedari coral, de P. Brull Carreras, i Travelling 1993 – 2006, de Joan Ill.

No hi ha comentaris

Temps de vi a les biblioteques!

Temps-de-Vi

Temps de Vi és una fira amb tres eixos principals, primer, promoure els vins elaborats a Catalunya, segon, estendre la Cultura del Vi i del Cava juntament amb el patrimoni de Vilanova i la Geltrú, i tercer, augmentar la presència a la carta dels restaurants de vins de la terra.
L’esdeveniment es celebra enguany entre el 3 i el 5 de juny al centre neuràlgic de la ciutat, amb més d’una quarantena d’estands de les diferents D.O.’s, estands gastronòmics, i diverses actuacions musicals.
Paral·lelament, la fira comptarà amb l’activitat estrella: tasts a alta mar. La ubicació marinera del municipi, fa que sigui una activitat amb un tret diferenciador a la resta de fires.

Coincidint amb aquest Temps de Vi la Xarxa de Biblioteques Municipals, en col·laboració amb la fira, organitza dues activitats per apropar cultura i gastronomia als ciutadans.

TASTDEVILa primera activitat tindrà lloc el divendres 20 de maig de les 20.30h a les 22h. a la terrassa dels llimoners de la biblioteca Armand Cardona i es tracta d’un Tast de vins i formatges, a càrrec de l’enòleg Xavier Planas Pàmies del celler COVIDES Vinyes-Cellers.
Els assistents podran degustar tres vins i un cava Duc de Foix, maridats amb formatges, de la cooperativa vitivinícola COVIDES. Preu 10€. Places limitades. Inscripció prèvia a la Biblioteca a partir del 2 de maig.

L’altra activitat és la xerrada-audició-tast Gran reserva de l’òpera i que tindrà lloc a la biblioteca Joan Oliva el dijous 26 de maig de les 20 a les 21:30h. A càrrec de David Puertas, músic i periodista, conferenciant empedreït i autor d’una dotzena de llibres sobre música, l’últim dels quals -100 coses que has de Gran reserva operasaber sobre l’òpera- es presentarà a la biblioteca Armand Cardona el dissabte 18 de juny a les 12h. El tast de vins anirà a càrrec d’Oriol Guevara, enòleg.
Gran reserva de l’òpera és una xerrada-audició-tast sobre l’òpera i el vi o, més aviat, sobre el vi a l’òpera. Amb els brindis més festius —el de La traviata de Verdi, el de Marina d’Arrieta— i les àries més vinícoles del repertori: “Viva il buon vino” de Don Giovanni o “Beva con me” d’Otello. Preu: 6€. Places limitades. Inscripció prèvia a la Biblioteca a partir del 2 de maig. Amb la col·laboració de Temps de vi i Abicon Wines SL.

portada llibreAprofitant la fira us volem presentar com a novetat el llibre Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya, de Josep Colomé i Ferrer, Jordi Planas i Maresma, i Francesc Valls Junyent. El llibre conte 16 treballs d’investigació que es van presentar a les jornades d’estudi De la vinya a la fassina celebrades a l’Espluga de Francolí l’any 2013.
En els darrers anys, la història de la vitivinicultura a Catalunya ha rebut nombroses aportacions que n’han millorat el coneixement en molts aspectes. Amb els treballs recollits en aquest volum volem fer balanç d’aquests avenços i oferir un assaig de comprensió global de la història de la vinya i el vi al nostre país, des de finals del segle XVII, quan la producció i comercialització dels aiguardents va impulsar una primera expansió vitivinícola, fins a la recent evolució del sector en els temps presents vers la producció de vins de qualitat, comercialitzats sota una denominació d’origen, embotellats i amb publicitat. Tot resseguint aquesta trajectòria, es tracten qüestions tan diverses com ara l’aparició dels nuclis de població rabassaire, els efectes de la dramàtica crisi de la fil·loxera, la creació dels cellers cooperatius, o el cas del reeixit procés de modernització de la vitivinicultura del Priorat.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres de Josep Colomer, i també d’altres que parlen del vi a Catalunya i de la seva viticultura.

No hi ha comentaris

Cinema Documental: Docs Barcelona i Aula de Cinema

Cartell-Pantalla-Cat-no-Logos-750x420

Entre el 23 i el 29 de maig es celebra a Barcelona la dinovena edició del DOCS Barcelona, INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL.
El festival, organitzat per Paral·lel 40, s’ha consolidat com un dels festivals i mercats de documentals més importants dels que se celebren al sud d’Europa. Enguany presenta 46 pel·lícules de 28 països, alguns de producció catalana.

TV3, mitjà oficial de , ha coproduït alguns dels documentals que es podran veure al festival com Sexe, maraques i chihuahues, Joana Biarnés, una entre tots i Game over i ha col·laborat a Freightened. El preu real del transport marítim, títol que participa en la selecció oficial.

docs28-18Vint títols participaran en la Secció Oficial, que competeixen pel Premi DocsBarcelona TV3 al millor documental i el Premi Nou Talent a la millor pel·lícula dels directors debutants. Enguany es presenta Latitud DocsBarcelona, una nova secció competitiva que agrupa una selecció de documentals d’Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, amb un premi propi. La fornada universitària de documentalistes també té secció pròpia al festival, la secció DOC-U.

Alguns títols d’aquesta programació ens acosten al drama dels refugiats de països com Síria, l’Iraq o l’Afganistan. Síria: una història d’amor (A Syrian Love Story) ens narra la història d’Amer i Raghda, una parella abocada a l’exili per la repressió de la primavera àrab a Síria. The Longest Run ofereix una aproximació a la realitat a les presons gregues i les màfies que transporten immigrants a partir del periple de Jasim i Alsaleh, dos refugiats menors d’edat de Síria i l’Iraq, acusats de tràfic d’immigrants. A Bakur viurem per primer cop el dia a dia dels guerrillers kurds en territori turc, un conflicte silenciat durant dècades per Turquia. La pel·lícula obre una finestra a un món desconegut, buscant respostes sense amagar la seva posició parcial. Kandahar Journals narra la història del fotoperiodista Louie Palu al front de combat al sud de l’Afganistan. A través del seu diari descobrirem la seva evolució psicològica enmig de la cruesa i el tedi d’una guerra absurda, desconnectada de la realitat.

El DOCS Barcelona és també un important punt de trobada per la indústria. Aquest mercat paral·lel al festival és per a molts cineastes el primer pas per trobar suports per al seu documental. Enguany, 48 dels 156 projectes presentats optaran a trobar finançament als Speed Meetings, al Latin Pitch o a l’Interactive Pitch. El 33% d’aquests projectes provenen de Catalunya i Espanya i la resta, de 42 països diferents, amb una bona representació de Regne Unit, França, Itàlia, Colòmbia i Argentina.

logo aula de cinemaEls documentals de creació són molt presents al fons de cinema de les Biblioteques de Vilanova i per apropar-nos a l’Anàlisi Cinematogràfica d’aquest gènere, la Biblioteca Joan Oliva acollirà una conferència de l’Aula de Cinema, un nou projecte de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) per apropar el públic al procés de creació cinematogràfica.

El dijous 19 de maig a les 18:30h, en Daniel Agudo, membre de l’ESCAC, i en Daniel Jariod, documentalista, professor de l’ESCAC i director artístic del Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus oferiran una xerrada sobre el film documental The Cove, un documental del 2009 que mostra la matança de més de 23.000 dofins en una cala a Taiji, Wakayama (Japó). El film va ser dirigit per l’antic fotògraf de National Geographic Louis Psihoyos, i va ser gravat secretament durant 2007 emprant micròfons submarins i càmeres d’alta definició camuflades com a roques.

Us deixem amb el film complet.

No hi ha comentaris

Dia del còmic gratis

dia-del-comic-logo1

El Dia del Còmic Gratis és un esdeveniment inspirat en el Free Comic Book Day, una iniciativa engegada per primera vegada l’any 2002 en les llibreries especialitzades en còmic d’Estats Units.

Des de 2010 també es celebra al nostre país durant el segon dissabte de maig amb una jornada festiva en la qual els lectors poden acudir a algun dels 100 establiments adherits a la iniciativa a fer-se amb algun dels lots de còmics que aquest dia es reparteixen de forma gratuïta, a més de participar en alguna de les moltes activitats que s’engeguen en les llibreries que s’uneixen a la celebració.

Un total de 16 editorials (Aleta Edicions, Amaníaco Edicions, Anell de Sirià, Astiberri, Dibbuks, Dolmen Editorial, Edicions De Ponent, Fandogamia, GP Edicions, Grafito Editorial, Milky Way Ediciones, Norma Editorial, Panini Comics, Planeta Còmic, SD Distribucions i Twist Comics) han col·laborat en aquesta ocasió amb l’edició dels 40.000 exemplars de 10 títols que s’oferiran aquest dia, de forma totalment gratuïta i fins a esgotar estoc, al públic que acudeixi a alguna de les botigues participants.

L’objectiu: donar a conèixer i potenciar el paper de les llibreries especialitzades en còmic.

CiQheaqWEAAtu4_

Imagen1Coincidint amb Dia del Còmic Gratis, l’Observatori de la Lectura i el Llibre llança la campanya Feliç TBO.

Sota el hashtag #felizTBO, s’engegarà un concurs en Twitter en el qual es convidarà als usuaris de la xarxa social a enviar un missatge a @observalibro, en el format que triïn (text, imatge, àudio…), explicant quin és la seva llibreria de referència a l’hora de buscar, llambregar o adquirir un còmic, o d’assistir a alguna activitat vinculada amb aquest gènere; quin és el seu autor, editorial o personatge favorit; o simplement a fer-nos arribar alguna imatge associada al Dia del Còmic Gratis o al còmic en general.

La campanya estarà activa fins a les 24.00 h del 15 de maig. D’entre tots els tuits rebuts, l’Observatori seleccionarà un missatge guanyador l’autor del qual rebrà un lot de 10 còmics, entre els quals podran trobar-se alguns dels Premis Nacionals del Còmic atorgats fins avui.

Imagen2Feliç TBO es suma així a moltes altres iniciatives del Ministeri en suport a el “novè art”, com els Premis Nacionals del Còmic, les ajudes a l’edició o aquelles dirigides a difondre i promocionar aquest gènere a través d’exposicions, fires i salons del còmic

Segons dades de Panoràmica de l’Edició Espanyola de Llibres, en 2014 es van registrar 2.882 ISBN de còmics, un 16,8% més que l’any anterior. Amb aquesta dada, el còmic representa el 3,2% dels registres anuals.

A Vilanova i la Geltrú participa la botiga Pow Comics! No us ho perdeu!

 

No hi ha comentaris

Bruce Springsteen a BCN

portada

Aquest dissabte 14 de maig Bruce Springsteen actuarà al Camp Nou en el marc de la tanda de concerts dels trenta anys del disc ‘The River’. Fins ara el cantant nord-americà, acompanyat de The E Street Band, ha estat fent concerts als Estats Units, i amb el de Barcelona començarà la tanda de concerts a Europa. Serà el seu 15è concert en una ciutat que a cada nova cita incrementa la seva devoció pel Boss. La darrera vegada que Springsteen va actuar a Barcelona va ser el 17 i 18 de maig del 2012 a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, en ocasió de la ronda de presentació de ‘The Wrecking ball’.

Barcelona ha estat històricament testimoni de càrrec de la relació de Springsteen i la E Street Band: el 1999 es va poder viure aquí el seu retrobament després d’una llarga separació, i abans, el 1981, van presentar el mític ‘The river’. the riverNomés 7.000 persones van poder ser testimonis d’aquell primer concert de Springsteen a l’Estat. Trenta-cinc anys després, ‘The River Tour’ donarà l’oportunitat als fans de sentir aquell disc en directe, ja que la gira serveix per celebrar la publicació el desembre passat de ‘The ties that bind: The River Collection’. Es tracta d’un pack que precisament commemora el 35è aniversari del cinquè disc de Springsteen ‘The river’ (al principi es va anomenar ‘The ties that bind’), i que inclou 52 temes en quatre CD –en gran part, material inèdit que va quedar fora del doble disc–, tres DVD –amb imatges inèdites, un concert i un documental– i també un llibre amb fotos i ‘memorabilia’.

bossEls concerts que el Boss ja ha començat a fer als Estats Units reviuen de cap a peus els temes d’aquell doble disc del 1980, incloent-hi cançons que llavors es van descartar de les sessions d’enregistrament, com ‘Meet me in the city’. Springsteen explica als concerts que “el subtext de ‘The River’ era el temps”: “El temps escapant-se. Una vegada que entres en el món adult, el rellotge comença a córrer i tens una quantitat limitada de temps per fer la teva feina, per fer créixer la família, per intentar de fer alguna cosa bona”. El disc va sortir quan el ‘Boss’ tenia 31 anys i hi abordava precisament les responsabilitats i compromisos de l’edat adulta, de la paternitat i el matrimoni a la llibertat.

Springsteen ha demostrat que està en forma per més concerts maratonians i enèrgics. I, per alegria dels seguidors, no renuncia al seu repertori clàssic. Als bolos inclou també ‘Wrecking Ball’ (2009) i ‘The Rising’ (2002) i després, a la recta final: ‘Thunder Road’, ‘Born to Run’, ‘Dancing in the Dark’, ‘Rosalita’ i ‘Shout’.
Com a singularitat, cada concert de la gira s’enregistra i es mescla, i està disponible per a descarregar en alta qualitat al seu web al cap de pocs dies. Una fórmula per intentar acabar amb els vídeos pirates dels concerts, a anys llum d’aquell primer concert enregistrat oficialment el 16 d’octubre del 2002 al Palau Sant Jordi i que es va titular ‘Live in Barcelona’.


Bruce Frederick Joseph Springsteen, més conegut amb el nom de The Boss (Long Branch, Nova Jersey, EUA, el 23 de setembre del 1949), és un cantant, compositor i guitarrista de rock estatunidenc.
La seva inspiració per dedicar-se a la música va venir quan va veure Elvis Presley en l’Ed Sullivan Show. A l’edat de 13 anys va comprar la seva primera guitarra. Als 16, la seva mare va aconseguir un préstec per comprar-li una guitarra Kent que costava 60 dòlars, born to runesdeveniment que va rememorar en la seva cançó “The Wish” (El desig). El 1965, es va convertir en guitarrista en el grup The Castiles, i, després, també va assumir el paper de vocalista principal.
La intensitat dels seus enregistraments i concerts amb la E Street Band el converteixen en un dels artistes més carismàtics del món del rock. No obstant això ha estat considerat al costat de la E Street Band com la millor banda en directe de tots els temps.
El seu primer èxit de públic i crítica va ser l’àlbum Born to run (1975), àlbum que conté algunes de les millors composicions de la carrera de Springsteen, i al seu torn de la història del rock. Es tracta de temes com Born to run, Jungleland, Backstreets o Thunder Road.

En aquest enllaç trobareu tots els enregistraments del Boss que podreu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat.

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Maig

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats de l’any 2016, corresponent al mes de maig, i que inclou com sempre documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

portades 1

Entre les novetats per adults trobareu Aquella porta giratòria, de Lluís Foix. Recorregut pels records i les vivències de Lluís Foix a La Vanguardia. Les anècdotes, els redactors i els corresponsals, les redaccions i els seus personatges conformen un univers d’uns anys inoblidables de l’autor en un dels principals diaris de Catalunya. Un mirall de les virtuts i els defectes d’un país i, alhora, un homenatge a l’autèntic periodisme de raça.

Pel que fa a la literatura, us recomanem la novel·la Estimades Zambrano, de Mercè Foradada. L’autora vilanovina s’endinsa en una novel·la epistolar entre la filòsofa María Zambrano i la seva germana Araceli. Ambdues mantenen una relació que fa aflorar la seva memòria i a través de les experiències i idees que transmeten les seves paraules ens fan còmplices dels esforços per explicar-se i per entendre’s.

A la secció infantil us presentem Marcel·lí, de Sempé, En Marcel·lí és un nen com qualsevol altre, però pateix una curiosa molèstia: es posa vermell sense cap motiu. I no sap per què. Un bon dia coneix l’Arnau, que també pateix una curiosa molèstia: esternuda sense motiu. És amistat a primera vista. Entre vermellors i esternuts, es fan inseparables. Però un dia la família de l’Arnau es muda… Un delicat himne a l’amistat.

portades 2

De les novetats de còmics us destaquem Zanardi, d’Andrea Pazienza. Zanardi és la mala consciència, és l’antic company de classe, l’amic de la infància que ens va humiliar de mil maneres. És la persona que més odiem i alhora aquella a la qual ens agradaria semblar-nos. És un malvat, un ignorant i no té escrúpols, perquè està buit.

Pel que fa a la música us recomanem l’àlbum Right on time, de Flamingo Tours. Primer treball d’aquest grup barceloní. El repertori és ple de temes propis i algunes versions de diversos sabors. Temàtica viatgera i despreocupada en un còctel musical ple de rock’n’roll arrelat en la tradició més salvatge de la música popular i aromes diverses: rhythm’n’blues d’exotisme cavernós, soul profund, surf frenètic i rockabilly trepidant.

Per últim, a la secció de cinema us presentem Mommy, de Xavier Dolan. En un Canadà fictici, s’aprova una llei que permet que els pares incapaços de controlar als seus fills problemàtics els internin en un centre especial. Amb tot, Diane “Die” Despres, una mare vídua amb caràcter, decideix educar ella mateixa al seu fill adolescent Steve, que pateix ADHD i que pot arribar a resultar violent.


Mommy – Tráiler español por keane43

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats del mes de maig de 2016

No hi ha comentaris

4a Fira Conte Va! Va de Contes

cartell per punts de llibreAquest dissabte 14  de maig arriba a la ciutat la 4a edició Conte va! Va de Contes, la Fira de dedicada a la Literatura Infantil i Juvenil, que tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú. Aquesta Fira es realitza en homenatge a la Judit Sendra Garcia, mestra, conta contes i gran amant dels contes il·lustrats, i està organitzada per l’Associació pel Foment de la Literatura Infantil Judit Sendra.

El tret de sortida el donarà, com sempre, la inauguració divendres 13 de maig a les 20h de la mostra “Conte va! Va de contes”, al Centre d’Art Contemporani La Sala.

La exposició presenta els treballs d’una vintena d’autors renom de la il·lustració infantil i juvenil d’arreu dels país. Enguany els il·lustradors participants a la mostra són: Ricard Aranda, Anna Aparicio Català, Roser Argemí, Jordi Bernadó Nef, Marc Brocal, Mercè Canals, Laia Codina, Àfrica Fanlo, Núria Feijóo, Christian Inaraja, Laia Jou, Lluïsot, Martina Manyà, Marta Montañá, Bernat Muntés, Joan Negrescolor, Miguel Pang Ly, Sara Porras Carrasco, Sandra de la Prada, Xavi Ramiro, Sebastià Serra, Mercè Tous, Sara Vila.

Dissabte 14 de maig es faran dues activitats complementàries a l’exposició. Durant el matí, en horari d’11 a 14 h, es projectaran contes en llengua de signes. I per la tarda, de 18 a 20 h, tindrà lloc l’activitat “Posa veu als contes!”, un taller familiar de creació de contes interactius.

També s’ofereix l’activitat escolar “Conte va! Aquest personatge m’he inventat”, una visita comentada a la mostra i un taller on els participants crearan un personatge de conte. L’activitat està adreçada a nens i nenes d’educació primària (de 6 a 12 anys).

IMG_2089 IMG_2267-500x375 1 eix-un-dels-actes-de-la-tercera-edicio-de-la-fira-conte-va--va-de-contes--60872

L’exposició, que es podrà visitar fins al 12 de juny a la Sala Oberta. s’emmarca dins la quarta edició de la Fira “Conte va! Va de contes” aquest dissabte 14 de maig. La programació inclou diferents activitats de foment de la lectura que es realitzaran durant tot el dia a diferents espais de la ciutat.

Però aquestes només seran algunes de les moltes activitats que ompliran de contes la ciutat. Podeu consultar totes les activitats al programa.

ARXIUS A3 expo espectacles ARXIUS A3 graella

Les Biblioteques de Vilanova tindran una presència important! Aquest any l’Ània la Veterinària i la Ratoliva inauguraran la marató de contes de la Fira donant la benvinguda a les 10.15h i explicant el conte L’ovella que va venir a sopar.

A l’estand de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú ubicat al carrer Sant Pere hi podreu fer moltes activitats, a més a més de gaudir de la lectura: a les 10.30h, taller Dibuixem amb el Xot, els infants pintaran els animals amics d’aquest personatge de la mà del seu il·lustrador, a les 12.15h hora del conte amb l’Ània la Veterinària i la Ratoliva, que explicarà ‘L’amic del petit tiranosaure’, a les 17h taller en llengua de signes per a infants a partir de 2 anys a càrrec de Marta Minella i a les 18.30h taller ‘Respira’ on la psicòloga Meritxell Almirall, ens ensenyarà a respirar seguint els exercicis del llibre.

Us deixem amb el vídeo documentals sobre la primera edició de la fira.

No hi ha comentaris

Àlex, de Pierre Lemaitre

portadaEl llibre d’aquest mes del Club de Lectura és Àlex, de Pierre Lemaitre.

Una dona jove és segrestada en ple carrer. El segrest, de gran brutalitat, acaba de manera sorprenent i la narració fa un gir de 180º quan ens endinsem en el passat de la víctima.
En la investigació retrobem el comandant Verhoeven, que s’ha d’enfrontar als fantasmes dels seus traumes personals, encara recents.
L’acció s’alterna entre la víctima i el policia, amb un ritme ràpid (capítols curts) que converteix la novel·la en addictiva, perquè en cadascun hi ha sorpreses i novetats i no hi ha lloc per a la palla.
La història té una gran força, encara que no és una novel·la per a lectors aprensius, perquè hi ha escenes bastant explícites no aptes per a lectors i lectores molt impressionables. El mateix autor es defensa de l’acusació de l’excés de violència de les seves novel·les, fet, per exemple, per John Banville: “Crec que és una crítica de petits burgesos, sí, de petits burgesos. Què és el que demana un lector del gènere? Abans que res, un bon crim [...] Estem en societats en què la violència física ha retrocedit, però tenim una violència molt més abstracta. A Espanya, per exemple, amb un de cada dos joves menors de 25 anys a l’atur, es dóna una situació de violència inaudita. No és física, però està allí i crec que les nostres societats tenen la necessitat d’exorcitzar aquella violència i en certa manera el gènere policial hi ajuda”.
La crítica ha dit d’aquest autor: Lemaitre és, avui per avui, el millor i més en forma novel·lista noir francès, una paio capaç de trepitjar-li els talons al mestre (Banville) Black, en destresa narrativa i musculat magnetisme literari criminal, Laura Fernández, El Cultural.

L’autor: Pierre Lemaitre. Aquest reconegut autor de novel·la negra, en el més ampli sentit que ell mateix reivindica per a aquest gènere, va néixer a París el 1951. Va passar la seva joventut entre Aubervilliers i Drancy a casa de familiars.Pierre Lemaitre
Posteriorment, va estudiar psicologia i va treballar molts anys en la formació professional d’adults, ensenyant comunicació i cultura general i literatura destinada a bibliotecaris.
Lemaitre publicà per primera vegada el 2006, amb 56 anys, i ho feu amb la novel·la Irene, amb la qual retia homenatge als seus escriptors admirats del gènere d’intriga: James Ellroy i Émile Gaboriau, entre d’altres. Amb aquesta novel·la inicià el cicle del comandant de policia de la Brigada Criminal de París, Camille Verhoeven, un peculiar, discret i meticulós personatge que no arriba al 1’50 m d’estatura.
Tres anys més tard, el 2009, publicà Vestido de novia, on explicitava la seva admiració per l’art de Hitchcock. Hi explicava la història de Sophie, una dona de trenta anys, dement, convertida en una criminal en sèrie, que no recorda les seves víctimes.
Un any després, publicà Cadres noirs i el 2011, Àlex, on reapareixia el comandant Verhoeven i una heroïna que és alhora víctima i botxí. Hi ha referències explícites a Marcel Proust, Roland Barthes i Boris Pasternak.
La tercera novel·la de la trilogia va ser Sacrifices (2012), però el 2013 publicà Rosy&John, un quart volum, en clara picada d’ull a Alexandre Dumas i als seus Els tres mosqueters, que n’eren quatre.
El 2013, Lemaitre va fer un cop de timó a la seva producció i guanyà el Goncourt amb Ens veurem allà dalt, novel·la no policíaca, però sí negra, com afirma en una entrevista: “No és una novel·la policíaca però és novel·la negra. I ho és perquè aporta una mirada crítica i àcida , sobre la societat, i un cert pessimisme. No tot el que és policial és novel·la negra. Agatha Christie escriu novel·les policíaques que no són per res novel·les negres, de vegades són fins i tot novel·les humorístiques”.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat podreu trobar totes aquestes obres de Pierre Lemaitre.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »